Autoritățile au ”pierdut” 100.000 de gorjeni. Oficial, aceștia nu au niciun venit, dar nici nu sunt încadrați în categoria șomerilor. Întrebați de această categorie, reprezentanții diferitelor instituții ale statului ridică din umeri. Nimeni nu poate spune, cu certitudine, cum trăiesc și din ce își asigură existența. Neoficial, mare parte a acestor oameni se află în străinătate, lucru pe care autoritățile îl admit, cu jumătate de gură și asta pentru că demonstrează incapacitatea statului român, de a-și proteja cetățenii.
În evidențe, Gorjul are mai puțin de 4.000 de șomeri, ceea ce înseamnă doar 3% din populația activă. În realitate, însă, numărul celor care nu au un loc de muncă este de aproximativ 100.000. Explicația? O persoană dispare din datele instituțiilor care țin evidența șomerilor, după aproximativ doi ani. Dincolo de această perioadă, chiar dacă nu are un loc de muncă, statul român o introduce într-o categorie care nu există.
Datele statistice arată că Gorjul are, în ultimul trimestru al anului trecut, 343.187 locuitori. Din totalul populației, 56.791 sunt minori, iar 80.711 sunt pensionari. Populația ocupată este de 118.000 de persoane, din care, în județ, sunt încadrați puțin peste 79.000 de oameni.
La un calcul simplu, rezultă o diferență de aproximativ 100.000 de persoane, din categoria adultă, aptă de muncă, pentru care statul nu are date. Neoficial, o parte dintre aceștia este plecată la muncă în străinătate, iar alții, rămași în țară, nu au nicio formă de venit.
Autoritățile nu au date clare, cu privire la situația acestor oameni. Reprezentanții instituțiilor care ar trebui să aibă evidențe detaliate recunosc faptul că, mare parte din acest număr îl reprezintă așa-zisa ”diaspora”. Oficial, numărul celor care muncesc în străinătate nu este cunoscut, exponenții statului admițând că procentul este mare.
La Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă există continuu locuri disponibile, iar unii patroni se plâng de faptul că nu găsesc persoane care să vrea să se angajeze. În realitate, salariile foarte mici, oferite în sectorul privat (deoarece ”la stat” intră doar privilegiații), i-au făcut pe gorjeni să aleagă calea străinătății, unde muncesc fie sezonier, fie pe perioade de câțiva ani, iar unii chiar se stabilesc definitiv în țările ce le oferă posibilități de a trăi decent.