VIDEO/ Prefectul acuzat că a făcut salutul nazist: ”Este cel mai natural gest, pe care-l învățăm de când ne naștem”

1
537

Prefectul de Gorj, criticat că a folosit salutul nazist la un eveniment, șochează din nou. Iulian Popescu a declarat, într-o intervenție la TV Sud, că salutul este unul normal și că românii îl învață de mici. Mai mult, prefectul a jignit reprezentanții comunităților, care au luat atitudine și au reclamat gestul reprobabil, spunând că sunt ”oameni bolnavi, care nu au altceva de făcut”.

Prefectul județului Gorj, condamnat pentru salutul folosit la lansarea candidaților PNL, în Sala Sporturilor din Târgu Jiu, la care au participat peste 1.200 de persoane, încearcă să minimalizeze gravitatea gestului făcut. Iulian Popescu a spus, într-o intervenție telefonică la TV Sud, că salutul nazist, pe care el l-a folosit ”este cel mai natural gest, pe care îl învățăm de când ne naștem” și că această formă de adresare este folosită pe stradă.
Întrebat dacă își reproșează faptul că a folosit respectiva formă de salut, prefectul de Gorj a răspuns, senin, că: ”Nu! Nu am făcut niciun gest nelalocul lui”.

”Interpretare a unor oameni bolnavi, care nu au altceva de făcut”

Prefectul s-a contrazis în declarații. A afirmat că este pasionat de istorie și a citit multe cărți, însă, în aceeași intervenție, a spus că el nu știe ce este salutul nazist.
Mai mult, Iulian Popescu a jignit persoanele care au îndrăznit să-l critice, deși aceștia sunt reprezentanți ai comunităților evreiești. ”Este doar o interpretare a unor oameni bolnavi, care se plictisesc și nu au altceva de făcut”, a spus prefectul de Gorj, în intervenția telefonică de la Tv Sud (vezi momentul, la finalul articolului).
Salutul nazist sau hitlerist a reprezentat forma de salut prin care era manifestată supunerea față de Adolf Hitler, de numele căruia este legată masacrarea a milioane de evrei, de la copii, la bătrâni, printr-un plan de exterminare în masă, adoptat de regimul dictatorial impus de acesta. Forma de salut asociată regimului hitlerist și folosirea simbolurilor legionare sunt interzise, în anumite țări europene fiind pedepsite cu închisoarea.
Legea 157/2018, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, prevede ca persoanele care minimalizează în mod evident, prin orice mijloace, în public, Holocaustul ori efectele lui, să fie pedepsite cu închisoare de la 6 luni la trei ani sau cu amendă.
La art.2, al c) al legii interzice, în mod exppres, folosirea de forme de salut, care transmit idei antisemite: ”prin simboluri antisemite se înțeleg: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne, care transmit idei, concepții sau doctrine care promovează antisemitismul”, este definiția dată de lege, terminologiei de simbolistică antisemită.

Conform Wikipedia: ”Caracteristic cultului personalității, salutul a fost adoptat în anii 1930 de către Partidul Nazist pentru a desemna obediența față de liderul partidului, Adolf Hitler, și pentru a glorifica națiunea germană și mai târziu efortul de război. Acest salut a aparținut romanilor, acesta fiind adoptat de conducătorul Italiei fasciste, Benito Mussolini, care l-a implementat exact ca viitorul lider al Germaniei, Adolf Hitler. Salutul provine din salutul roman, diferența fiind că mâna este ridicată mai sus”.

După ce presafarastapani.ro și tvsud.ro au publicat imagini de la evenimentul cu peste 1.200 de participanți, la care prefectul Iulian Popescu a folosit salutul nazist, reprezentanții unor instituții și comunități evreiești au luat atitudine și s-au declarat ofensate de gestul reprobabil. Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA) din România a sesizat procurorul general al României, în legătură cu acest aspect.
Forma de salut folosită de reprezentantul Guvernului în județul Gorj a fost criticată și de președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler.

1 COMENTARIU

  1. Oare, caragea înțelege că nu are nimic de spus?
    Care este rolul lui în emisiune?
    Îmi amintesc că măsura pietricelele de pe DN 67 cu șublerul, afirmând că acelea avea dimensiuni de câțiva centimetri. Ori, după ce a lucrat în uzină, caragea putea să știe că precizia unui șubler este de o zecime de milimetru.
    În ceea ce privește întrebarea pe care urma să o adreseze prefectului, aceasta nu a existat, cu toată foliala anterioară, cu toate gestuirile desenate în aer, ci s-a transformat în sfat și invitație pentru a ocupa scaunul emisiunii…
    Jalnic!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here