Protest pentru oprirea planului de închidere a CEO. ”Strategia energetică pe următorii 8 ani nu conține cuvântul cărbune”

0
671

Proteste pentru stoparea planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia au avut loc, vineri, la Târgu Jiu. Federația Națională a Muncii a organizat o pichetare a Prefecturii Gorj, la care participă câteva zeci de actuali și foști angajați ai companiei aflate în plan închidere a capacităților pe bază de cărbune. Conform respectivului plan, grupurile care produc energie folosind lignitul mai au sub un an și jumătate, perioadă de funcționare. Protestatarii cer factorilor de decizie să renegocieze acest plan, cu Comisia Europeană, pentru a fi prelungită perioada de funcționare. Unul dintre argumente este că, în ultimii doi ani, au fost închise subunități ale CEO, dar nu a fost construită nicio capacitate, din cele pe gaz sau fotovoltaice, prevăzute în planul de restructurare.

Restructurarea CEO înseamnă, conform planului contestat de angajați, dispariția a mii de locuri de muncă. Dacă în 2021, când a intrat în aplicare proiectul, erau 11.175 de salariați, în 2026 trebuie să mai fie 4.521, iar la finalul planului, în 2029, mai rămân 2.613 angajați.

La protest a ajuns și deputatul USR, Radu Miruță, care a susținut legea de reducere a vârstei de pensionare a salariaților din domeniu. Acesta le-a transmis protestatarilor, că politicienii care dau asigurări că societatea va funcționa și după termenele din planul de restructurare, îi mint și că închiderea CEO poate fi încetinită doar prin lege. Un proiect legislativ se află la Camera Deputaților, după ce a fost respins de Senat și prevede ca unitățile de producție pe cărbune să nu fie închise, până nu se pune în loc o alternativă. ”CEO mai poate funcționa atât cât produce energie. Când nu mai produce energie, nu va mai funcționa. În momentul în care noi discutăm, ordonanța 175, care a fost votată în decembrie 2022, de actuala majoritate, PSD-PNL, a stabilit un calendar extraordinar de clar, din care activitățile de producere a anergiei pe bază de cărbune se închid. Dar se închid clar, după cum știm că e Crăciunul pe 25 decembrie, așa am știut că pe 1 iunie 2023 s-a închis un grup la Rovinari și un grup la Turceni. Este un calendar clar. Calendarul ăsta pune că, după alegerile parlamentare, în 2025, CEO va mai rămâne cu 4.500 de oameni. Legea 197 scoate anul ăsta la pensie 800 de oameni, la anul scoate 1.000. Față de numărul de angajați de acum și câți ies la pensie, mai rămân vreo 2.500 de oameni, care rămân sub cerul liber. Pentru ca treaba asta să nu se întâmple, trebuie schimbată legea. Dar ce vedem noi că se întâmplă este în sensul opus. În momentul în care vorbim, România importă energie și importă din țări care produc pe bază de cărbune, pentru care România plătește de două ori mai mult, decât prețul la care produce CEO. Ceea ce se poate face pentru binele oamenilor și al județului Gorj este să se schimbe legea. În rest, sunt poveșt”, a spus deputatul Radu Miruță.

”Suntem în situația în care Comisia Europeană spune că s-a schimbat realitatea energetică din Europa. Voi, din România, veniți cu o propunere, să se modifice ceea ce tot voi ați votat! Nu s-a întâmplat nimic. Și ca să vedeți imensa ipocrizie în care se află, uitați-vă că în aceste zil a fost făcută strategia energetică pe următorii opt ani, care nu conține cuvântul cărbune”, a mai spus Miruță, în fața protestatarilor CEO.

Duminica trecută, câteva zeci de angajați ai CEO au mers la prefectul de Gorj, cu o scrisoare deschisă adresată Guvernului, prin care cer același lucru: stoparea actualului plan de închidere și stabilirea unor termene mai lungi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here