S-a împlinit un an, de la primul cutremur puternic, produs în județul Gorj, ce a deschis seria unor seisme, care au speriat locuitorii și au atras atenția specialiștilor. Pe 13 și 14 februarie 2023, două cutremure, unul de 5,2 și altul de 5,7 grade, urmate de replici cu intensități mai mici, au scos oamenii din case și au creat pagube la sute de clădiri. Școli, biserici, primării și alte sedii de instituții, dar și case private, au rămas fără bucăți de tencuială, tavane, coșuri de fum, iar pereții au fost fisurați. Pentru unele dintre ele, expertizele ulterioare au stabilit că nu se mai pot face reparații, fiindu-le afectate structurile de rezistență.
Într-un an, reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au raportat 4.219 cutremure în Gorj. ”Seismele au fost resimțite în zona epicentrală cu intensitățile V, respectiv VI pe scara Mercalli, producând avarii minore și moderate la clădiri, în special la cele vechi (coșuri de fum prăbușite, țiglă și tencuială căzute, fisuri în pereții clădirilor, mașini avariate), și panică în rândul populației. Sistemul de dublet seismic a prezentat cea mai intensă activitate seismică din zonă în perioada instrumentală. Un alt cutremur semnificativ care s-a produs în această zonă a fost cel din 20 martie 2023 cu Ml de 4.9, intensitate epicentrală V.
În perioada imediat următoare primelor seisme, INCDFP a instalat mai multe stații seismice și GNSS în regiune, lucru care a dus la o înregistrare, detectare și localizare mai precisă a cutremurelor și, în special, a microseismelor. Astfel, în ultimul an au fost detectate 4219 seisme în zonă, contribuind la înțelegerea mai bună a geologiei zonei și a modului de desfășurare a secvenței seismice. Puține însă au fost resimțite de populație.
În luna mai a anului trecut, cercetători INCDFP, alături de partenerii de la Skyline Drones, au efectuat o campanie de cercetare aeriană cu drone echipate cu senzori optici și LIDAR a zonelor Cheile Sohodului și Valea Mare, pentru a identifica zone potențial afectate de cutremure, instabile și falii active”, au transmis reprezentanții Institutului pentru Fizica Pământului.
Seismologii au emis opinii diferite despre valul de cutremure din Gorj.