Șefa femeilor din PSD Gorj, Anca Bordușanu, este acuzată de conflict de interese, după ce a primit bani, prin asociația pe care o conduce, de la o primărie din județ, pentru care a votat alocări de sume, în calitate de consilier județean. ONG-ul liderei pesediste a obținut 20.000 de lei, de la Primăria Lelești, condusă tot de un membru PSD, suma reprezentând partea de cofinanțare a unui proiect de 200.000 de lei, prin PNRR.
Primăria Lelești, condusă de pesedistul Laurențiu Vasile Turcilă, a încheiat un acord, în decembrie 2022, cu asociația “O nouă șansă pentru toți gorjenii”m la care Anca Bordușanu este președintă, prin care unitatea administrativ teritorială se obligă să asigure 10% din valoarea unui proiect cu finanțare din PNRR, procentul reprezentând partea de co-finanțare. Proiectul, denumit “Lelești-vatră de tradiții și folclor”, este o modalitate facilă de a atrage bani publici, pentru pseudo-activități culturale.
Prin ONG-ul pe care îl are, politiciana susține că va organiza șezători, clăci și picnicuri, la care vor rula filme, iar în acest fel se va face culegere de folclor. “Culegerea de folclor în întâlniri de tipul șezători/ clacă sau evenimente tip horă în sat sau picnic cu proiecție de file vor contribui la o vizibilitate intensă a proiectului”, se arată în capitolul de implementare a proiectului de două miliarde de lei vechi.
Lidera femeilor din PSD este recunoscută pentru atracția pe care o are pentru bani. De când a devenit membru de partid, Anca Bordușanu a avut numeroase contracte cu primăriile conduse de colegi pesediști. Odată cu ascensiunea din PSD, aceasta a ocupat și diverse posturi, de la consilier județean și administrator public, la membru în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) și director la Medserv Min SA, trei dintre aceste posturi ocupându-le în același timp, în care mai preda și la universitatea din Târgu Jiu.
Finanțarea pentru șefa de la femei, băgată în ședință extraordinară
La finalul anului trecut, primarul din Lelești, Vasile Laurențiu Turcilă, a inițiat un proiect, pentru a asigura cofinanțarea la proiectul asociației colegei de partid. În raportul de specialitate, principalul argument în susținerea co-finanțării, pe care instituția publică se obligă să o achite ONG-ului lui Bordușanu, este nevoia de socializare. “Aspectele care țin de arta culinară, de cea vestimentară sau de ceremoniile care au loc la diverse ocazii sunt un factor de coagulare socială și de apropiere între oameni”, este motivarea făcută de bibliotecara Daniela Magdalena Tamaș, care a ținut loc de argument în alocarea banilor, de la bugetul local.
Proiectul a fost introdus și votat într-o ședință extraordinară, deși nu făcea obiectul unei astfel de întruniri a aleșilor locali. Pe ordinea de zi a ședinței de îndată, au fost cinci puncte, ultimul fiind acesta și a fost susținut chiar de edil, care le-a spus aleșilor că în localitate se va derula un proiect de culegere de folclor, de către specialiști. “Am identificat cu doamna consultant un proiect, pe care am putea să-l depunem pe parte de cultură (…) Este un proiect în valoare de aproape două miliarde de lei, care constă în culegere de folclor, tradiții, tot ce se poate face pe tema asta. Acest proiect se face printr-un ONG, în care primăria intră doar în cofinanțare de 20%. Va fi un culegător specializat de folclor, persoane autorizate”, a susținut primarul, în ședința în care consilierii au votat alocarea co-finanțării.
Singurul care a cerut explicații și s-a opus a fost consilierul Silviu Popeangă, alesul acuzând faptul că se aruncă bani publici pentru pliante, în loc să se facă ceva pentru teatrul din localitate.
Calitatea Ancăi Bordușanu, de președinte al asociației care a primit bani de la Primăria Lelești, ridică semne de întrebare și impune analiza ANI, deoarece legislația privind incompatibilitățile și conflictele de interese încadrează această situație ca ilegală. PSD-ista este și consilier județean, iar din această calitate a votat bugetul județului și alocări de sume către primării, implicit Primăria Lelești, care din bugetul format inclusiv cu respectivii bani îi întoarce șefei pesediste fondurile necesare în proiect.
Ce prevede legea
“Conform art. 75 din Legea nr. 393/2004, aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea genera un beneficiu sau un dezavantaj pentru: (…) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”, conform Ghidului privind incompatibilitățile și conflictele de interese.
Din echipa de proiect mai face parte și soțul consilierei-directoare, Valentin-Gabriel Bordușanu, care, conform documentației depuse la dosar, se ocupă de secretariat.
“Specialista” Anca, folclorul și banii
Prezentarea proiectului conține informații contradictorii. Însuși obiectivul este diferit, de la un paragraf la altul. Șefa pesedistelor ba susține că vrea să promoveze tradițiile, ba să dezvolte accesul la cultură, ba să culeagă folclor.
„Asociatia este reprezentata de dna Bordusanu Constantina Anca, cu pregatire de specialitate, cu experienta profesionala in management de proiect si in proiecte culturale. (…) Din acest motiv a fost initiata colaborarea cu administratia publica locala, in scopul aducerii in prim-plan a importantei pastrarii identitatii culturale locale. (…) Scopul proiectului propus in parteneriat cu Comuna Lelești este: cresterea nivelului de acces la cultura a locuitorilor din mediul rural”, arată unul din paragrafele proiectului, depus în susținerea co-finanțării de la primărie.
Argumentația este puerilă, inconsistentă și duce, uneori, spre caragialesc. Tragi-comicul situației nu a fost sesizat de consilieri, care au fost încredințați că în comuna lor vor veni specialiști. „Atentia administratiei publice locala a fost concentrata pe asigurarea conditiilor de baza: infrastructura, utilitati, servicii publice de calitate. In acest context, activitatea culturala a cunoscut un real declin. (…) Este recunoscut faptul ca una dintre cele mai afectate importante laturi ale existentei omului, cultura, a fost zdruncinata la nivel major, in aceasta perioada. La aceasta Data Comuna Lelesti se bucura de Cladiri cu destinatie educationala si culturala modernizate de infrastructura rutiera moderna si de utilitati (alimentare cu apa, canalizare si gaze naturale) care asigura locuitorilor un confort optim”, este o altă idee, din înșiruirea de inepții, ce ține loc de motivare în proiectul așa-zis cultural, prin care Bordușanu obține bani publici.