Arhitectul Alexandru Hortopan, care și-a dat demisia din calitatea de consilier județean, acuză faptul că lucrările pe Calea Eroilor nu respectă stratul de rezistență din proiectul tehnic.
Acesta a arătat, într-o conferință de presă, planul proiectului de reabilitare-modernizare a străzii, care impune amenajarea unei fundații, din trei straturi de sort, diferite ca și granulație, cu o înălțime de 60 de centimetri, pentru care se impunea mai întâi excavarea întregii suprafețe.
Arhitectul contestatar spune că, în zonele rămase nefinalizate, unde se poate vedea încă structura solului, respectiva fundație nu există. „Cea mai dureroasă pentru mine ar fi asta, că straturile de pietriș, ce ar trebui să se regăsească sub dalele de andezit, pe care le avem puse pe Calea Eroilor. Aici avem caietul de sarcini, care explică, mot-a-mot, fiecare etapă, cum ar fi trebuit executată. După compactarea stratului de pământ, urma la punctul 4, balast sort 0,63, pe o înălțime de 30 de cm. După acest strat, urmează balast sort 18 mm, de 30 cm (înălțimea stratului – n.r), la fel, compactat. Și după cele două straturi, care însumau 60 cm, urmează stratul de balast de 5 cm, pe care, efectiv, este așezat andezitul. Această fundație este vitală, pentru că, pe Calea Eroilor, se va circula și auto și deja vedem pe acel tronson, pe care s-a lucrat, neconcordanțe mari și probleme”, a afirmat arhitectul Alexandru Hortopan.
Arhitectul susține că nici rigolele de preluare a apei pluviale nu sunt construite conform planului, iar între plăcile de andezit nu s-a respectat distanța cerută, fiind montate cu distanțe variabile, mult mai mari și neuniform. Hortopan a cerut explicații autorităților, despre durata lucrărilor, care, pe panoul de informare de la fața locului, apare ca fii mai mare decât cel anunțat după ultima prelungire și anume, februarie 2023.
Primar: „Nu vom prelungi niciodată termenul până în 2023”
Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, spune că lucrarea a urmat pașii legali, iar acest aspect susține că poate fi demonstrat cu documente. „Cel puțin pe zona care este amenajată, s-au făcut toate documentele necesare, pentru a se demonstra că lucrarea a respectat în totalitate proiectul. Pe tronsonul de la Școala Ștefulescu, până la catedrală, se lucrează, deci în acest moment, oricum lucrările se parcurg conform proiectului și oricând pot să adreseze Primăriei Tg Jiu astfel de solicitare și vom răspunde, cu documente acolo unde lucrarea este deja aproape finalizată și cu explicații pentru ceea ce vom face de-acum înainte. Nu cred, știind foarte bine pe cine avem diriginte de șantier, știu foarte bine pe cine avem desemnat din cadrul primăriei, că s-ar încurca cu astfel de lucruri. Eu sunt sigur că proiectul este respectat ad-litteram, mai ales că toți știm că este urmărit foarte atent și monitorizat de către toată lumea, de la reprezentanții Ministerului Culturii la toate instituțiile, și nu mai vorbesc de reprezentanții partidelor politice sau cetățeni, care ne-au cerut zeci de mii de documente, până acum, legate de Calea Eroilor. Mai ales că a apărut această întârziere, fiecare suspicionează că ar fi apărut o anumită problemă, acre a determinat această întârziere. Deci le punem la dispoziție, pe baza unei adrese pe care USR să o trimită la primărie, toate documentele avizate de oamenii de specialitate”, a declarat primarul din Târgu Jiu. Marcel Romanescu susține că termenul de finalizare este vara acestui an exclude o prelungire până anul viitor. „Exclus așa ceva! Nu vom prelungi niciodată termenul până în 2023. Termenul de finalizare a acestei lucrări este vara anului 2022. Acuma, sincer să vă spun, el pe grafic este undeva sfârșitul lunii iunie, pe tronsonul principal. Există posibilitatea, nu o iau în calcul în acest moment, ca să mai fie anumite mici ajustări față de termenul prevăzut în contract, dar asta cu argumente solide”, a mai spus primarul Romanescu.
Declarația completă, aici: