„Am venit să ne scuipați” – protest al jurnaliștilor amenințați de managerul spitalului – VIDEO

0
3250

Câțiva jurnaliști din Târgu Jiu au protestat, azi, pe holurile spitalului „Tudor Vladimirescu”, împotriva abuzurilor conducerii, care a pus angajații să semneze o petiție, prin care ziariștii care scot la iveală neregulile din instituție sunt acuzați că aduc prejudicii spitalului și amenințați cu judecata. Cu hârtii pe care era scris „Am veniți să ne scuipați”, jurnaliștii au mers pe holurile unității, pentru a demonstra că acțiunea managerului este una abuzivă. 

Jurnaliștii care au devenit ținta răzbunării managerului Spitalului Județean Târgu Jiu au protestat într-un mod atipic. Câțiva oameni de presă au mers, azi, pe holurile unității, cu hârtii pe care scria „Am venit să ne scuipați”, după ce conducerea spitalului a pus angajații să semneze tabele împotriva dezvăluirilor făcute de presa locală, ce au scos la iveală ilegalitățile din unitate. Ultima neregulă dezvăluită de jurnaliști, și anume că reactivi, teste, materiale sanitare și dezinfectanți erau ținuți într-o magazie, în condiții improprii (vezi foto), a dus la amendarea spitalului și închiderea spațiului de depozitare.

Managerul Gigel Capotă a dat ordin să fie distribuite în fiecare secție, tabele cu numele fiecărui angajat, pe care aceștia să le semneze, pentru a fi depuse în instanță, într-o acțiune împotriva jurnaliștilor. Hârtiile poată denumirea de  „acord privind demersurile efectuate de către conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu față de campania de denigrare și dezinformare cu efecte negative asupra bugetului, actului medical și, implicit, a locurilor de muncă ale salariaților”. Jurnaliștii au vrut să demonstreze că acțiunea conducerii este o încercare de intimidare a presei, angajații spitalului recunoscând că au semnat, pentru că așa li s-a spus.

Unii dintre salariați au refuzat să semneze și chiar au lăsat mesaje pentru directorat. Unul dintre angajați și-a motivat refuzul, apostrofând conducerea: „Refuz. Să vă faceți treaba” (vezi foto) a fost mesajul scris de salariat. „Atitudinea angajaților a fost una normală, pentru că semnăturile s-au strâns sub amenințări cu sancțiuni, domnul manager este maestru în asta. Zilele trecute a dat a cincea dispoziție, prin care s-a modificat comisia de cercetare disciplinară a magazionerului care a adus în spațiul public toate neregulile de acolo. Presiuni peste tot și la comisia de disciplină, unde managerul a participat și pe angajații spitalului, puși să semneze aceste tabele cu semnături. Prefectul zice că n-au fost reactivi acolo și i-am demonstrat azi că minte cu nerușinare”, a spus jurnalistul Claudiu Matei.

„Este incredibil ce se întâmplă în acest stat, care, teoretic, este stat de drept și stat democratic. Presa își face datoria, scrie adevărul despre ororile din acest spital și autoritățile au o reacție incredibilă. Prefectul, după ce, la insistențele noastre a mers la magazia care se află într-un șopron și a văzut cu ochii dânsului, că acolo se aflau reactivii, vineri, din ordinul președintelui PSD Gorj, a declarat că nu se afla niciun fel de reactiv în magazie. Este inadmisibil și cred că Rujan trebuie să-și dea demisia. În momentul în care, cu atâția jurnaliști după el, a descoperit reactivii și apoi iese public și spune că nu este niciun reactiv acolo, dovedește că este iresponsabil și nu are nicio legătură cu demnitatea de prefect și că s-a aliniat acestor decidenți abuzivi”, a spus jurnalistul Narcis Daju.

Prefectul și președintele Consiliului Județean au mințit pentru director

Printre cei acuzați că au permis, fie și prin lipsa de reacție, ca neregulile să se instaleze în spitalul județean, sunt reprezentanții unor instituții ale statului. Prefectul de Gorj a mers, săptămâna trecută, la magazia cu condiții improprii de depozitare, în care au fost ținuți reactivi, teste și alte materiale sanitare, în ultimii ani. Vineri, la câteva zile distanță, Cristinel Rujan a declarat public faptul că în spațiul respectiv nu au fost ținuți reactivi. Aceeași afirmație a fost făcută, luni, de președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu. Cei doi sunt contraziși de realitatea din depozitul impropriu și acuzați că ajută conducerea spitalului, să mușamalizeze neregulile din unitatea de sănătate publică.

 

Liderul sindicatului Ambu San, Cristi Aldescu, spune că unii reactivi sunt încă depozitați în magazia improprie. „Domnul prefect să nu uite că am fost împreună în acea magazie și chiar eu i-am arătat, personal, reactivii. Dacă domnul prefect și-a schimbat părerea sau n-a văzut bine, pot să-i spun că și la ora actuală există reactivi acolo. Și dacă domnul prefect sau cine i-a schimbat optica nu știe, cel mai contestat reactiv, pentru care a fost sancționat magazionerul, este alcoolul etilic, expirat din 2014, care trebuia ridicat de acolo și distrus”, susține Aldescu.
După ce, în ultimul an, au existat numeroase acuze, în urma concursurilor pentru ocuparea unor posturi și informații legate de licitații dubioase, în care spitalul din Tg Jiu a achiziționat aparatură, la prețuri mult mai mari decât pe piața de profil, jurnaliștii au descoperit, în ultimele săptămâni, o magazie, în care reactivi și materiale sanitare erau ținuți în condiții improprii. Spațiul nu permitea reglarea temperaturii, ceea ce putea duce la deprecierea substanțelor folosite la teste sau analize medicale. Depozitul a fost închis, în urma controalelor ITM, care a și amendat spitalul, iar poliția a deschis o anchetă.

Puteți urmări reacția angajaților întâlniți azi, pe holurile spitalului „Tudor Vladimirescu”, de jurnaliștii care au protestat. Material difuzat de postul TELE3:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here