Cazul Sorinei, fetița de opt ani, luată cu forța de la familia care o creștea și dată unei familii stabilite în SUA, care a obținut adopția, a devenit o minge, ce este pasată de la o instanță la alta. Deși trebuia să se judece cu prioritate, o ordonanță președințială, cerută de procurorul general, este plimbată, de două săptămâni, ajungând la a patra instanță.
Un complet de la Tribunalul Olt și-a declinat, azi, competența, către Judecătoria Slatina, pentru cauza ce privește solicitarea de emitere a unei ordonanțe președințiale, prin care să fie interzisă scoaterea din țară a fetiței, până la soluționarea revizuirii dosarului de adopție, solicitări făcute de procurorul general, Bogdan Licu. Asta după ce, în urmă cu o săptămână, Tribunalul Mehedinți își declina competența, pe aceeași speță, către Judecătoria Severin. Familia adoptivă, Săcărin, a solicitat strămutarea dosarului, invocând posibile proteste, ale susținătorilor familiei din Baia de Aramă. Deși orice ordonanță președințială se judecă în regim de urgență, cea solicitată în cazul Sorina este pasată, de două săptămâni, ajungând la a patra instanță.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, tot azi, cererea de strămutare, făcută de procurorul general, pentru dosarul aflat la Curtea de Ape Craiova, privind sîn care a solicitat suspendarea executării hotărârii de adopție, pronunțată de aceeași instanță.
Tot azi, procuroarea din Craiova, acuzată că a luat-o abuziv pe fetiță, pentru a o încredința familiei adoptive, a fost audiată la CSM, unde este analizată cererea de suspendare din magistratură a acesteia. Secția pentru Procurori a amânat pentru mâine pronunțarea în cazul Mariei Pițurcă, cea care a târât-o pe Sorina, din casa familiei care o creștea, folosindu-se de un dosar pe care îl instrumenta și în care solicitase un mandat de percheziție, ce-i dărea dreptul să ridice probe, respectiv obiecte și înscrisuri. Sub acest pretext, procuroarea de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a intrat în casa familiei Șărămăt, însoțită de mascați și a luat-o pe fetiță, în mod ilegal.
Mâine, Curtea de Apel Craiova va judeca cererea de revizuire a dosarului adopției, formulată tot de procurorul general, care a invocat grave încălcări ale legii, atât de către funcționarii Direcției pentru Protecția Copilului Mehedinți, cât și de către magistrați, în procesul de încredințare a copilei, către familia din SUA.