Cea mai mare aducțiune de apă din UE, blocată în Gorj

0
1494

Cel mai mare proiect de apă și canalizare, finanțat de Uniunea Europeană și care se întinde în două județe, s-a blocat la Gorj. Proiectul comun include localități din Dolj și Gorj și prevede lucrări de canalizare și alimentare cu apă, de la Isvarna. Proiectul, care a primit finanțare anul trecut și trebuie finalizat în 2023, s-a blocat din cauza lipsei documentației, în județul nostru.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a venit azi la Târgu Jiu, împreună cu vicepreședintele Consiliului Județean Dolj și directorul companiei de apă “Oltenia”, pentru a discuta cu  autoritățile de aici și a găsi soluții. Edilul Craiovei spune că, în județul Dolj, s-au efectuat licitații pentru două loturi ale investiției, iar constructorii au deschis deja șantiere. “Ne interesează foarte mult să deblocăm situația din județul Gorj, în ceea ce privește construcția aducțiunii firului II de apă Isvarna. La Dolj este totul rezolvat, avem și autorizația de construire și intabularea a coridorului; aici înțelegem că sunt niște blocaje, de aceea l-am rugat pe domnul prefect să convoace toți primarii care au localitățile pe traseul acestei conducte și pe reprezentantul OCPI Gorj, astfel încât să putem să rezolvăm și aici intabularea coridorului. Pentru că avem un proiect foarte mare, cel mai mare, de fapt, din Uniunea Europeană, în valoare de 450.000 de euro, care presupune canalizare pentru foarte multe localități din județul Dolj și de asemenea presupune aducțiunea firului II Isvarna, unde sunt interesate și mai multe localități din județul Gorj. Dacă ajungem la un blocat și este foarte posibil să nu terminăm în timp util acest proiect, vă dați seama ce nenorocire ar fi, să trebuiască această sumă de 450 de milioane de euro să o pună compania de apă Oltenia. Ar însemna, practic, falimentul acestei companii”, a declarat Lia Olguța Vasilescu. Primarul municipiului Craiova spune că neîncadrarea în termen ar însemna restituirea sumei de 450 milioane de euro, Uniunii Europene, ceea ce ar duce la falimentul operatorului de apă, prin care s-a obținut finanțarea.

Aparegio, neinteresată de apă pentru târgujieni

În proiect nu este inclus și municipiul Târgu Jiu, unde există probleme cu apa, mai ales la etajele superioare ale blocurilor. Despre acest aspect, directorul companiei de apă “Oltenia”, Alin Șuiu, a declarat că nu a existat un interes din partea operatorul de apă și canal, Aparegio Gorj. Societatea din Craiova este cea care a inițiat proiectul și a făcut demersurile pentru finanțare. „Sunt doi operatori regionali, Compania de Apă Craiova și compania de la dv, de la Târgu Jiu. Ei trebuia să inițieze acest proiect și ar fi putut, dacă am fi conlucrat, din 2012 – 2014, când am început proiectul, să alimentăm și Târgu Jiul din Isvarna. Orașul Tirmana are câteva zone alimentate de Isvarna și domnul primar vrea să alimenteze întreaga localitate”, a afirmat directorul operatorului din Dolj. Șuiu spune că tendința este de a uni operatorii județeni de apă, în operatori mari, regionali, ceea ce înseamnă că, în următorii ani, este posibil ca județele din regiune să fie operate de o singură societate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here