Consiliul Concurenței a anunțat că a amendat șase firme, cu jumătate de milion de euro, pentru trucarea unor licitații organizate de Complexul Energetic Oltenia (CEO) și Centrala Electrică de Termoficate (CET) Govora. Două dintre societățile sancționate sunt din Gorj și sunt legate de numele magnatului Nicolae Sarcină.
„Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 2.521.087 lei (aprox. 521.000 euro) șase companii pentru trucarea unor licitații organizate de Societatea Complexul Energetic Oltenia SA şi Centrala Electrică de Termoficare Govora SA, în perioada aprilie 2017 – februarie 2019, pentru achiziția de role și ghirlande de role. În urma unei investigații, autoritatea de concurență a constatat că cele șase companii au constituit asocieri în vederea participării cu ofertă comună la 12 proceduri de achiziţie publică organizate de Complexul Energetic Oltenia SA şi Centrala Electrică de Termoficare Govora SA în perioada aprilie 2017 – februarie 2019”, a transmis Consiliul Concurenței, printr-un comunicat de presă.
Firmele amendate pentru trucarea de licitații sunt Upipsa SRL (130.453,51 lei), Axa Company SRL (222.352,96 lei), Uzina Rominex SRL( 486.646,74 lei), Uzitmet Industry SRL (795.925,21 lei), Prelmet SA (58.984,94 lei) și Grupul Reparaţii Industriale şi Montaj Excavatoare X SRL (826.723,23 lei).
Patru dintre ele sunt din județul Gorj, respectiv din Rovinari și Târgu Jiu, una din Craiova și una din Satu Mare. Uzina Rominex SRL (cu sediul în Târgu Jiu) l-a avut ca acționar pe afaceristul gorjean Nicolae Sarcină, care a cesionat cele 999 de părți sociale, lui Sorin Victor Tivig, devenit unic acționar. Grupul Reparaţii Industriale şi Montaj Excavatoare X SRL (având sediul în municipiul Târgu Jiu) are printre acționari, pe una dintre fiicele omului de afaceri Sarcină.
O altă firmă gorjeană, Uzitmet Industry SRL, din Rovinari, este reprezentată de Tudor Negoiță Holdon, soțul directoarei adjuncte de la Casa de Pensii Gorj. Negoiță Holdon a preluat din activul deținut de afaceristul craiovean Constantin Popeci, în Gorj. Magnatul doljean a plecat din zonă, după ce UMR Rovinari, la care era acționar majoritar, a intrat în insolvență.
Investigația ce a stat la baza sancțiunilor aplicate de Consiliul Concurenței subliniază că firmele acuzate au format asocieri, care au eliminat concurența. „Practic, la majoritatea procedurilor de achiziţie, din perioada aprilie 2017 – februarie 2019 nu a existat concurenţă, deoarece singurul ofertant a fost asocierea formată din cinci sau șase companii implicate. Aceasta în condițiile în care cu ocazia altor proceduri de achiziție publică organizate de cele două entități contractante anterior și ulterior perioadei menționate mai sus, precum și la cele organizate de Complexul Energetic Hunedoara S.A. în perioada 2016 – 2020, firmele s-au concurat, participând fie cu ofertă individuală, fie în asocieri formate din mai puţini membri. Investigația a fost declanșată în anul 2019, în urma sesizării Complexului Energetic Oltenia SA. Reamintim că asocierea de companiilor este permisă de legislația în domeniul achizițiilor publice și al concurenței, cu excepția cazului când aceasta are drept scop eliminarea sau restrângerea concurenței”, se mai arată în comunicatul emis de Consiliul Concurenței.