Complexul Energetic Oltenia cere consultanță, pentru efectuarea unui studiu al situației investițiilor ce trebuia făcute, pentru a înlocui cărbunele (parcuri fotovoltaice, centrale pe gaz). Respectivul studiu urmează să fie folosit în negocierile cu Comisia Europeană, pentru prelungirea termenelor de închidere a capacităților pe cărbune, respectiv cariere și termocentrale. Termenul vizat de România, pentru amânarea închiderii termocentralelor, este de trei ani.
România pregătește documentația pentru solicitarea de prelingire a termenelor de închidere a termocentralelor, în baza căreia să ceară Comisiei Europene prelungirea cu până la trei ani a planului actual, care prevede închiderea capacităților la 31 decembrie 2025.
În acest context, Complexul Energetic Oltenia caută un consultant, care să elaboreze un studiu, ce va fi folositca argument în negocierile cu Comisia Europeană, pentru modificarea planului de restructurare aflat în desfășutrare, aprobat în ianuarie 2022. Principalul argument al CEO este întârzierea proiectelor pe gaze, ce ar fi trebuit începute la Turceni și Ișalnița, pentru a înlocui capacitățile pe cărbune, care au fost și urmează a fi închise. Suma oferită pentru elabotrarea studiului este de 2,9 milioane de euro, conform economica.net, pentru “Servicii specializate de consultanta cu privire la modificarea Planului de restructurare, al Societății Complexul Energetic Oltenia SA, aprobat de Comisia Europeana prin Decizia CE(2022)553 final din 26.01.2022 in vederea obținerii aprobării de la Comisia Europeana de modificare si prelungire a Planului de restructurare si asistenta pe toata perioada in discuțiile cu reprezentanții autorităților romane, cu Consiliul Concurentei si Comisia Europeana pentru obținere unei noi Decizi”.
Noile investiții, care trebuie să compenseze producția pe cărbune, respectiv două centrale pe gaze naturale de 1.325 MW, de la Turceni (475 MW) și Ișalnița (850 MW) și opt parcuri fotovoltaice, cu o capacitate totală de 690 MW și retehnologizarea unei hidrocentrale de 10 MW, au întârzieri de aproape trei ani, față de planul asumat cu Comisia Europeană.
Cele două grupuri pe gaze, construite cu Tinmar și Alro, au ca termen de finalizare anul 2026, însă acesta este imposibil de respectat, deoarece nu s-a făcut nimic până acum. Din acest motiv, CE Oltenia vrea să ceară prelungirea până la 31 decembrie 2028 a implementării acestor proiecte pe gaze.
Nici parcurile fotovoltaice, din planul de restructurare a CEO, nu au fost finalizate. Cele opt parcuri ar fi trebuit să devină funcționale în iunie 2024. Pentru implementarea acestora au fost create societăți mixte pe acțiuni, denumite SPV-uri, în care acționariatul este împărțit de Complexul Oltenia, cu companii primate, în procente de câte 50%.