Conducerea CEO, pe făraş?!

1
1801

Prima reacţie oficială în cazul CEO, după raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei, a avut-, ieri, preşedintrele ALDE – partid în portofoliu căruia se află Ministerul Energiei – Călin Popescu Tăriceanu, la Târgu Jiu.„Sunt nemulţumit de conducerea Complexului Energetic Oltenia pentru modul în care gestionează activitatea acestei societăţi. În loc să fie o societate profitabilă, care să poată să-şi permită să dea salarii bune celor care lucrează în cadrul ei, de-abia, cu chiu, cu vai, reuşeşte să supravieţuiască, ceea ce trebuie să ne pună pe gânduri şi aştept de la colegul meu, ministrul Energiei, să ne propună o serie de măsuri care să vizeze aducerea pe profit a societăţii, în aşa fel încât cei care lucrează să aibă şi satisfacţia muncii, nu numai să simtă responsabilitatea pe care, ca angajaţi, o au”, a spus acesta.

În acest sens, surse ministeriale anunţă că va fi demisă „toată conducerea CEO”, mai ales că, după toate neregulile descoperite de Corpul de Control al ministerului şi după o pierdere de un miliard de lei, nu s-a luat absolut nicio măsură.

Fostul director de Resurse Umane  din cadrul CEO, Ion Răuţ, a spus, în exclusivitate la Sud FM, că aceste măsuri nu au fost aprobate de AGA.  Iată Convocatorul pentru şedinţa din 17 decembrie 2018 şi mai ales, Hotărârea AGA prin care, practic, au rămas indicatorii de performanţă din bugetul iniţial, cel cu profit, nu cu pierdere.” Este o dovadă că ministerul nu le mai cântă în strună şi hotărârea AGA din decembrie este un precursor al măsurilor ce vor fi luate probabil, odată cu prezentarea bilanţului pe anul 2018, adică în a doua parte a lunii mai. Practic, nu se mai poate evita demiterea conducerii CEO, ca o consecinţă a rezultatelor dezastruoase din 2018 decât dacă responsabilii din minister ar încălca , la rândul lor, legea, legea societăţilor comerciale”, a mai spus fostul director Ion Răuţ.

 

În ciuda neregulilor de la CEO, în companie se vehiculează deja două nume din actualul Directorat care să preia conducerea companiei  în mod provizoriu: Daniel Burlan sau Constantin Bălăşoiu. Mai mult,  „Sorinel Boza s-ar mulţumi şi cu şefia Direcţiei de Strategii- Dezvoltare”.

De reamintit:

  • Raport de control al Corpului de Control al Ministerului Energiei, la CEO, în care s-au descoperit grave probleme la nivelul societăţii, generate de un prost management;
  • Societatea nu şi-a achiziţionat la timp certificatele de carbon iar după 30 aprilie, 2019, riscă penalităţi de milioane de euro;
  • Pierdere de aproape 200 de milioane de euro, pe 2018, pentru care şefimea CEO nu a fost trasă la răspundere,  până în prezent;
  • Protest spontan al tuturor minerilor din companie de la începutul acestui an care a dus la oprirea, fără precedent în istoria companiei, a unui grup energetic la Rovinari, din lipsă de cărbune.
  • Conducerea CEO nu a fost în stare să asigure stocurile de cărbune necesare în timpul iernii, deşi angajaţii au muncit tot anul în condiţii grele, şapte zile din şapte;
  • Angajări haotice de personal; neputinţa conducerii de a gestiona o situaţie disperată existentă în toate carierele miniere ale companiei, din cauza lipsei investiţiilor în mentenanţă;
  • Nici până în prezent, şefii CEO nu au reuşit asă găsească o soluţie pentru cumpărarea certificatelor CO2 şi nici să obţină un împrumut care ar salva, momentan, situaţia;
  • În aşteptare este şi raportul Corpului de Control al ptremierului României, ajuns la CEO imediat după protestele minerilor.

Concluzie:

  • De la instalare şi până în prezent, conducerea CE Oltenia a reuşit să pună în pericol atât cele peste 13.000 de locuri de muncă dar şi însăşi siguranţa SEN. Din cauza celui mai slab management de până acum la CE Oltenia, România s-a văzut nevoită să importe masiv energie.

 

Data finală

 

De asemenea, fostul prim-ministru al României, Victor Ponta, deputat de Gorj, preşedinte al PRO România a anunţat, la Târgu Jiu, în data de 22 martie,  că această companie are zilele numărate: „În calitate de deputat de Gorj, nu de președinte Pro România sau fost președinte PSD, cred că toate semnalele noastre de alarmă nu sunt luate în serios legat de soarta CEO. 30 aprilie e data finală pentru certificatele de CO2. Mai sunt 6 săptămâni și nu s-a rezolvat. E nevoie de bani mulți. Mai sunt vreo 7 milioane de certificate de cumpărat. Prețul e vreo 20 și ceva de euro, deci sunt 150 de milioane de euro, bani pe care nu îi are compania” (…)

„E nevoie să fie angajați mai mulți oameni în zona productivă. Nu mai are cine să scoată cărbunele. Înțeleg că sunt mulți în birouri, toate pilele, toate cunoștințele, dar în zona de producție nu mai sunt oameni. Am tot vorbit în ultimii ani și toată lumea spunea că șansa este mixul energetic. Lucrurile s-au lămurit, nu se face niciun mix energetic. Dacă Hidroelectrica și Nuclearelectrica sunt duse în fondul domnului Dragnea și al lui Vâlcov, competiția cu energia produsă pe cărbune va fi și mai incorectă. De asemenea, investiții în zona de producție nu s-au mai făcut. A fost acea criză cu protestele spontane ale oamenilor, s-au făcut niște promisiuni și nu s-a mai făcut nimic. Vreau să transmit un mesaj foarte clar. Am fost prim-ministru 4 ani, am avut greve, proteste, niciun om nu a ajuns să fie dat în judecată sau trimis în închisoare pentru grevă. Știu că o parte din cei care au protestat sunt acum acționați în instanță și sunt intimidați. Îi voi sprijini pe toți cei care au protestat și acum sunt dați în judecată”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here