Corpul de Control al IGPR a fost, miercuri, în județul Gorj, după scandalul trucării vitezei, pe aparatele radar și a sancționării abuzive a conducătorilor auto. Echipa de control a mers la Poliția Turceni, acolo unde agenții au fost prinși cu rezultate ”șmenuite”.
Faptul că polițiștii modificau viteza, ca să poată aplica sancțiuni conducătorilor auto, a ieșit la iveală după ce agenții din Turceni au fost reclamați de alți polițiști, pe care i-au amendat sau chiar i-au lăsat fără permise, în baza unor măsurători radar falsificate.
Agenții, premiați pentru numărul mare de amenzi aplicate în trafic, au fost dați de gol chiar de înregistrările camerei radar, în baza cărora au sancționat conducătorii auto. Din filmulețele-martor ajunse în instanță, în dosarele deschise de șoferii care au depistat nereguli, se observă măriri inexplicabile ale vitezelor.
Vizați de acuzațiile că au influențat aparatul radar, pentru a înregistra viteze cu mult mai mari, sunt agenții Silviu Beșliu și Nicu Daniel. Primul este fiul unui fost polițist, obligat să iasă din sistem, în urma unor dosare în care a fost implicat.
Un dosar pentru abuz în serviciu și fals este în cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. În paralel, mai multe acțiuni au fost înregistrate la instanță, de conducătorii sancționați în baza măsurătorilor radar influențate de agenții din Turceni. Presa locală scria, în urmă cu trei luni, când a izbucnit scandalul abuzurilor, că cei doi agenți aveau o predilecție pentru sancționarea altor polițiști. Printre victimele radarului manipulat eronat au fost și doi foști șefi de post, Marius Racea, de la Plopșoru și Gabriel Cîrstea, de la Fărcășești, actuali pensionari, care au fost lăsați fără permisele de conducere.
Un alt polițist sancționat după o înregistrare cu aparatul radar este șeful Poliției Rurale Rovinari, comisarul șef Nicu Tănase, care a câștigat în instanță anularea procesului verbal prin care fusese sancționat și lăsat fără dreptul de a conduce.
Viteza, mărită la folosirea frânei
Inadvertențele de pe înregistrările făcute de echipajul de poliție din Turceni au fost descoperite în momentul în care filmările au fost solicitate în dosarele celor care au apelat la instanță. Pe una din filmări, se observă că înregistrarea vitezei de rulare este oprită și repornită de mai multe ori, în intervalul de câteva minute, de urmărire a autoturismului. Aparatul radar arată diferențe inexplicabile de viteză. De la o valoare de 114 km/h, înregistrată de aparatul de măsurare, din autospeciala poliției, care urmărea autoturismul luat în vizor, viteza crește la 120 km/h, după ce conducătorul auto a acționat frâna, aspect surprins și pe înregistrarea-martor, unde se observă aprinderea luminilor avertizoare.
Un alt aspect neverosimil este distanța dintre cele două autoturisme, al poliției și al conducătorului urmărit. Deși radarul afișează o viteză în scădere a autospecialei de poliție, care se apropie de autoturismul vizat, viteza acestuia din urmă crește în măsurători, însă nu și distanța dintre ele.
Contactat, șeful Poliției Rurale Rovinari, care a câștigat procesul cu polițiștii din Turceni, a declarat că vorbește doar în calitate de conducător auto. El a spus că, deși i s-a dat câștig de cauză, va ataca hotărârea, pentru că instanța nu a încuviințat expertiza tehnică solicitată și care ar lămuri cum a fost manipulat radarul. ”Da, e adevărat că am avut câștig de cauză la prima instanță. S-a soluționat după primul termen. Eu nu m-am prezentat, pentru că solicitasem înregistrarea și așteptam să o primesc. Este o hotărâre favorabilă, dar nu sunt de acord cu motivarea. Eu am făcut și o plângere penală, există și altele depuse de alți conducători auto, așteptăm o expertiză, pentru că este nedrept ca oamenii să fie sancționați abuziv. Oamenii trebuie să aibă încredere în poliție, nu să se teamă de eventuale abuzuri”, a spus Nicu Tănase.
Radarul, retras de șefi
Autoutilitara și aparatul radar folosite de polițiștii din Turceni au fost luate, l vremea respectivă, de șefii ”de la județ”, pentru verificări. Ulterior, mașina a fost restituită, dar fără aparatul radar incriminat, care este unul vechi.
Polițiștii din Turceni au fost, în ultimii ani, în centrul unor scandaluri mediatice, legate de afacerile familiilor, sau de acuze de agresiune.