Cum a pierdut Guvernul banii pentru contribuțiile angajaților CEO?

0
2026

Protestatarii de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) nu renunță la pichetarea Prefecturii, nici după discuțiile eșuate de vineri, cu parlamentarii și reprezentanții Casei de Pensii. Minerii și energeticienii au intrat în cea de a 16-a săptămână de proteste în stradă, pentru recunoașterea condițiilor de muncă, ce ar duce la reducerea vârstei de pensionare. “Noi vom protesta, vom fi aici, în piață, până când vom vedea votul final pe acest proiect, un proiect la care noi ținem foarte mult. Este proiectul PNL, proiectul unui partid politic aflat la guvernare, avem promisiunile și celorlalți parlamentari din opoziție,  respectiv cei de la PSD, că vor susține și vor vota acest proiect”, spune Manu Tomescu, unul dintre protestatari.

Discuțiile dintre parlamentari, sindicaliști și reprezentanții  Casei de Pensii, ce au avut loc vineri, la Târgu Jiu, nu au dus la niciun rezultat, pentru rezolvarea revendicărilor minerilor. Deputații PNL au susținut că nu au o soluție, pentru angajații Complexului Oltenia și nu au acceptat varianta propusă de deputatul USR, Radu Miruță, de a vota amendamentul, în forma actuală. Motivul invocate de liberali este că nu există sumele necesare achitării contribuțiilor pentru angajații companiei, ca să le fie recunoscute condițiile de muncă, la pensionare. Pesediștii, care au absentat de la întâlnire, au transmis că vor vota, totuși, în parlament, proiectul de lege.

„Acea diferență erau banii cu care ar fi putut să ne plătească contribuțiile”

Manu Tomescu susține că suma necesară achitării contribuțiilor a fost pierdută, dintr-o proastă manageriere a sistemului de achiziție a certificatelor de CO2. Angajatul protestatar spune că Guvernul a așteptat până în ultimul moment alocarea sumelor necesare cumpărării certificatelor CO2, aferente anului trecut. Întârzierea a dus la o explozie a prețului pe certificat, care, de la 25 euro a ajuns la 47 de euro. Diferența s-ar fi putut duce în plata contribuțiilor, spune sindicalistul. “Eu am înțeles că problema este a banilor, adică nu se găsesc bani și pentru noi, să fie plătite acele contribuții. Repet și subliniez, contribuții care nu ne-au fost plătite zeci de ani la rând, pentru că s-au făcut economii, reduceri de costuri, fix cu drepturile noastre și uitați-vă, noi, numai pe o taxă, din 2012 până în prezent, în nici nouă ani de zile, am plătit peste un miliard de euro, iar pentru noi nu se pot găsi câteva milioane de euro, pentru a ne plăti contribuțiile și a rezolva această problemă socială, pentru totdeauna. Pentru că acești bani trebuie plătiți doar o singură dată. Uitați, au făcut bugetul, am înțeles, undeva la 24 sau 27 de euro pe certificat, așa au previzionat în buget și numai pe această diferență, dacă Guvernul ne-ar fi alocat acel ajutor, banii pentru plata certificatelor, cu două săptămâni mai devreme, practic acea diferență erau banii cu care ar fi putut să ne plătească contribuțiile. Practic, pentru o întârziere de o săptămână – două, ne-au scos bani din munca noastră, pentru a plăti această taxă. Noi, din munca noastră, am plătit numai în acest an, pe o singură taxă, mai mult de 70 de milioane de euro”, a spus Manu Tomescu.

Proiectul blocat în Camera Deputaților, care i-a scos pe mineri și energeticieni în stradă, a fost introdus pe ordinea de zi a Comisiei de Muncă, de miercuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here