Cum arată mina de grafit de la Baia de Fier. Proiectul de redeschidere, blocat de ministrul Economiei

0
530
Mina de grafit de la Baia de Fier arată ca după bombardamente. Deputatul de Gorj, Radu Miruță, care susține reluarea exploatării, a postat, azi, imagini de la gura minei. Utilajele vechi de peste 50 de ani, folosite în procesul de exploatare, zac abandonate printre ultimele brazde scoase din subteran, înainte ca unitatea să se închidă, la câțiva ani după revoluție. „Am urcat astazi pana la gura galeriei exploatatiei subterane de grafit din Muntele Catalinu, Baia de Fier, singurul loc din tara (Catalinu si Ungurelasu) in care exista grafitul atat de cautat astazi. Pe aici, iesea cea mai calitativa parte din cele 3000 de tone de grafit exploatate lunar, la producerea carora lucrau 300 de oameni. Inceputa in 1967, exploatatia subterana de la Catalinu s-a oprit in 1995, continuandu-se doar in cariera Ungurelasu pana in 2004. Apoi, s-a pus lacatul, era perioada in care Romania era praduita din toate unghiurile”, este explicația ce însoțește fotografiile de la fosta carieră.
Parlamentarul Radu Miruță spune că redeschiderea acesteia ar fi o gură de oxigen, din punct de vedere economic, pentru județul Gorj, în care nu există investiții majore și care va fi afectat, în viitorul apropiat, de restructurarea Complexului Energetic Oltenia. „In intreaga lume este o foame fantastica de grafit. In curand, cand cercetarea mondiala
pentru baterii solide se va finaliza si industria auto electrica va exploda cu adevarat, tot acest avant se va roti in jurul unui singur lucru: al grafenului extras din grafit. Grafit care in Romania exista doar la Baia de Fier, iar in lume in foarte putine locuri. Descoperirea grafenului in 2004 a adus un premiu Nobel, fiind cel mai rezistent si conducator de electricitate material: o foita de 1mp de grafen obtinut prin exfolierea grafitului cantareste 0.007 grame si sustine o greutate de 4kg”, a scris deputatul USR, pa pagina de socializare.
Grafenul este folosit în procesul de fabricare a bateriilor pentru autoturismele electrice, care sunt în trend, la momentul actual.
Studiu de fezabilitate, sistat de ministrul Virgil Popescu
Proiectul de redeschidere a mineri de la Baia de Fier, din județul Gorj, a demarat în urmă cu jumătate de an, fiind demarată procedura de efectuare a unui studiu de fezabilitate, care trebuia să determine zăcământul de grafit din zonă. Licitația organizată de Societatea Națională a Sării Salrom, controlată de Guvern prin Ministerul Economiei, a fost câștigată de o companie germană, însă după schimbarea ministrului Claudiu Năsui, Virgil Popescu, cel care a preluat interimar fotoliul de la Economie, a sistat studiul. „Judetul Gorj are nevoie de un astfel de suflu ca de aer. Aici trebuie sa se extraga grafitul si sa se prelucreze grafenul, poate cu putin curaj si o fabrica de baterii in viitor. Nu trebuie doar sa ne plangem ca altii si-au batut joc de judetul Gorj, ci trebuie sa intoarcem masa si sa luptam pentru a transforma oportunitati reale in plus valoare pentru judet. Continui sa stau la usa guvernului, oricare va fi acesta, pentru ca aceasta oportunitate imensa sa plaseze Gorjul pe harta mondiala a productiei de baterii”, ș-a încheiat postarea deputatul Miruță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here