Un cunoscut medic al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, diagnosticat cu cancer, a făcut publice problemele din unitatea medicală, unde a fost pusă să facă mai multe gărzi decât poate asigura și decât îi permite legea, în contextul medical în care se află. Doctorița Cristina Căliman, de la Secția Neurologie, a făcut publică situația și diagnosticul pe care îl are de aproape un an, printr-o postare pe pagina de socializare, după ce o cerere, prin care își exprima intenția de a efectua două gărzi lunar, a fost pusă în așteptare, într-un circuit birocratic.
”Sunt pacient oncologic, nu am nici măcar un an de la diagnostic. Sunt pacient cardiologic. Sunt pacient cu hipotiroidie și tiroidita autoimuna.
Ca să ajut secția am refuzat scutirea de gărzi, deși se spune prin spital că bărbați cu 10 ani mai tineri ca mine au scutire de gărzi pe atac de panică, pe Cardiologie gărzile nu sunt acoperite de ani de zile, iar pe alte secții se face doar garda obligatorie.
Pot ajuta pe moment cu două gărzi lunar. Și, surpriză, în loc să fiu felicitată că vreau să ajut, mi se pun bețe în roate pe motiv că, cu încă 8 medici în afară de mine care fac gărzi, poate nu se poate asigura linia de gardă dacă eu fac doar 2 gărzi lunar.
Mesajul managerului e că șeful de secție (momentan interimar și în concediu, iar cea care îi ține locul nu are nimic împotrivă) e cel care decide. Ce decideți, dacă mor sau trăiesc?
Domnul manager doarne în patul lui noapte de noapte și nu are cancer. Ca și doamna de la Resurse Umane care a scris pe cererea mea un punct de vedere care nu are legătură cu solicitarea mea. Din fericire pentru ei, nu au cancer și nu au copii mici de crescut, ca mine și le doresc să nu treacă vreodată prin ce trec eu.
Dar nu au nici empatie și nici cunoașterea legislației.
Legal pot avea scutire sau pot face doar cele 18 ore obligatorii. La 8 medici care sunt în linia de gardă ÎN AFARĂ DE MINE nu poți legal invoca faptul că aprobarea depinde dacă șeful de secție INTERIMAR și la momentul depunerii cererii înlocuit LEGAL de o colegă care a avizat cererea trebuie să decidă. Reamintesc că o linie de gardă e asigurată de minim 4 medici, noi suntem opt și că e dreptul meu să decid câte ore de gardă fac, mai ales că am motive medicale. Dar dacă stăteam în concediu medical cât îmi dă voie legea, cum era?”, este postarea făcută de medicul neurolog, Cristina Căliman.
Reprezentanții spitalului au transmis, prin purtătorul de cuvânt, că cererea doctoriței a fost aprobată azi și a durat pentru că managerul a vrut să se consulte cu șefa secției, care se află în concediu.
Cristina Căliman este unul dintre medicii apreciați ai Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. A profesat și în Franța și a fost director medical al unității din Gorj.