Dosar penal. Păduri vândute de instituțiile statului, unor „băieți deștepți”

0
1225

O pădure din comuna Turcinești a devenit raiul afaceriștilor cu lemn. Șefii Ocolului Silvic Târgu Jiu au încheiat contracte de vânzare, iar cumpărătorii fac negoț cu lemnul din pădurile țăranilor, lemn pe care l-au achiziționat pe persoană fizică. 

Afacerile cu lemn au devenit un sport național, din care se îmbogățesc „băieți deștepți”, care „chelesc” pădurile, fără ca instituțiile statului să se deranjeze să ia măsuri. În județul Gorj, complicitatea unor instituții a făcut ca cetățenii care au moștenit pădurile să fie puși la zid, în timp ce șefii Ocolului Silvic vând pădurile, fără jenă. În satul Rugi, zeci de familii privesc neputincioase, cum copacii falnici sunt doborâți de drujbele unor zilieri, aduși în pădurile lor de doi indivizi, care au încheiat contracte cu unitatea silvică de la Târgu Jiu. Mașinile încărcate cu lemn ies din pădurea satului și iau drumul localităților din jur, unde vând copacii, ca și combustibil pentru iarnă. Și asta în condițiile în care lor le este interzis să se aprovizioneze cu lemne pentru foc, din pădurile pe care le-au moștenit. Oamenii așteaptă din 2003, să fie puși în posesie. De la depunerea cererilor de restituire, la conducerea Primăriei Turcinești s-au succedat doi edili; niciunul nu a reușit, însă, să rezolve problema localnicilor din satul Rugi. În urmă cu 15 ani, pădurea a fost predată de Ocolul Silvic Târgu Jiu, comisiei locale de fond funciar, pentru punerea în posesie a proprietarilor de drept. Ocolul silvic și-a asumat, la vremea repectivă, obligația de a asigura paza și protecția vegetației, până la eliberarea titlurilor de posesie. Acest fapt a confirmat, în timp, zicala „lupul pus paznic la oi”.

Pădurarul eliberează avize în avans

În pădurea din Rugi, tăierile efectuate în ultima lună au lăsat goluri imense. Copacii au fost puși la pământ și taiați ulterior în bucăți mici, ca să poată fi încărcați și transportați pentru vânzare. Parte din pomii retezați nu prezintă marcajele obligatorii, dovadă că cei care au tăiat și-au făcut de cap. Unii dintre copaci au fost smulși din pământ, pentru a nu lăsa prea multe urme ale ilegalităților (vezi foto). La un control de rutină, s-a descoperit că avizul de însoțire a mărfii fusese completat de pădurar înainte ca lemnul să fie tăiat și încărcat în mașina de transport, cum impune legea.

Doi cumpărători, mai mulți tăietori. ITM-ul are fobie de pădure 

În urmă cu o săptămână, localnicii s-au adunat și au pornit în pădure, să ceară socoteală celor care le taie copacii. Oamenii spun că au fost amenințați cu drujbele, de cei care tăiau copacii, așa că au chemat poliția. Contractul încheiat de Ocolul Silvic a fost făcut cu două persoane fizice, cu toate acestea, tăierile sunt făcute de o echipă de zilieri. Nimeni nu a verificat dacă aceștia lucrează legal. Poliția a deschis totuși un dosar penal, pentru abuz în serviciu. În timp ce oamenii privesc neputincioși cum pădurile lor devin tot mai rare, iar organele statului se ascund după expresia deja banalizată, că „se efectuează cercetări”, niște „băieți deștepți”, care au pus mâna pe contracte, prin care cumpără lemn la un preț sub 200 de lei, fac profituri rapide, din vânzarea mărfii, cu tarife de câteva ori mai mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here