Reducerea vârstei de pensionare a angajaților din Complexul Energetic Oltenia a devenit subiect electoral, pentru politicieni. În Parlament există deja două proiecte, pentru reglementarea doleanțelor minerilor, care au intrat chiar în grevă, pentru a ieși mai repede la pensie.
Minerii și energeticienii au mai multe șanse de a li se reduce vârsta de pensionare. Dacă, la începutul anului, angajații din cariere au întrerupt activitatea, timp de o săptămână, după ce ministrul Muncii a declarat că nu va fi modificată legislația, pentru salariații CEO, acum sunt două proiecte în acest sens, în Parlamentul României. Unul dintre ele a fost introdus de deputatul PNL, Dan Vâlceanu, care susține recunoașterea condițiilor speciale de muncă, fapt ce ar duce la diminuarea vârstei de pensionare. „Salariații care lucrează în cariere, în producție mai ales, vor fi încadrați în condiții speciale de muncă și lucrul ăsta a trebuit să se întâmple, pentru că la CEO există o anomalie: cei de la Craiova primeau condiții speciale, cei de la Turceni, condiții deosebite, iar la Rovinari și cei din cariere aveau condiții normale de lucru. Am făcut un proiect de lege, astfel încât angajații din minerit și energie să poată să iasă mai repede la pensie, pentru că în grupa I de muncă, stagiul de cotizare complet este de 20 de ani și proiectul are și avantajul că, atunci când vor fi încadrați pe grupa I, minerii vor ieși mai repede la pensie, dar vor beneficia și de o pensie mai mare”, spune deputatul PNL, Dan Vâlceanu.
PSD refuză să susțină proiectul PNL și face unul paralel
Ulterior, parlamentarii PSD au depus și ei un proiect de lege, care prevede ca la 30 de ani de activitate în minerit, angajaților să li se reducă stagiul de cotizare cu 10 ani, în baza condițiilor deosebite de muncă. Vâlceanu susține că acest proiect ar dezavantaja angajații, care s-ar pensiona după 2021, deoarece, după această dată, nu vor mai fi date avize, pentru prelungirea normativelor ce reglementează aceste condiții deosebite, care nu mai sunt recunoscute.