Nouă persoane au fost arestate preventiv și pentru alte 11 s-a cerut arestarea în lipsă, în dosarul de trafic de droguri, în care au fost efectuate percheziții la mai multe adrese din Târgu Jiu și liderul romilor, Nelu Pavel, a fost audiat, joia trecută.
Mai multe rude ale acestuia sunt acuzate, pe lângă infracțiunea de trafic de droguri de risc și de complicitate la scoaterea din țară a drogurilor. Procurorii DIICOT Oradea au cerut arestarea a 20 de persoane, în urma descinderilor, la care au găsit pastile ce conțin substanțe active din categoria drogurilor, în valoare de 12,5 milioane de euro.
Șase dintre inculpați, care au fost reținuți după perchezițiile de joi, au grade de rudenie cu liderul Pavel, fiind cumnați, veri și nepoți ai acestuia. Câte doi membri ai fiecărei familii de afini au primit mandate de reținere pentru 24 de ore, respectiv Luță, Pătru și Căldăraru. Ulterior, au fost emise mandate de arestare preventivă pentru patru dintre ei.
Cei arestați pentru 30 de zile sunt Emil Pătru, Claudiu Gheorghe Luță, Laonti Gheorghe Căldăraru și Hercule Căldăraru, zis ”Asu”, acuzați de constituire a unui grup organizat, trafic de droguri de risc și complicitate la scoaterea din țară a drogurilor de risc. De asemenea, au fost arestați și Eugen Trancă, Valentin Oros, Iulian Duțescu, Ioan Trofin și Iosif Gheorghe Taraios, zis ”Crețu”.
Pentru alte 11 persoane, procurorii au cerut arestarea în lipsă, deoarece se sustrag anchetei.
Presa l-a ”reținut” și pe Pavel
O parte a presei locale a preluat informația și a gonflat-o, fără verificări, dându-l ca reținut pe Nelu Pavel, al cărui avocat a declarat că acesta a fost audiat, deoarece una dintre percheziții a vizat o casă pe care o deține și în care locuiesc fiica și ginerele acestuia. ”Domnul Pavel deține o locuință, care a fost percheziționată. Este locuința lui, dar nu domiciliază acolo. Domiciliau în locuință ginerele și cu fiica. A fost chemat împreună cu mai multe persoane la o declarație, pe un mandat de aducere ca martor. Nu are niciun tip de mandat sau vreo măsură. A dat o declarație pentru că figurează ca proprietar al imobilului.
Locuința este pe Șișești și dumnealui locuiește pe 11 Iunie. Nu are niciun tip de măsură”, a spus Elvis Belgiu, citat de igj.ro.
Consilierul județean s-a declarat victimă a acestei întâmplări. ”Sunt martor în acest dosar. Mi s-a făcut o invitație să dau o declarație. Este urât că am fost terfelit. Am fost întrebat. Eu nu am avut calitate de suspect, ci doar de martor. Trebuia ca cineva să existe un punct de vedere oficial. Mai presus de lege nu este nimic. Nu am nicio treaba. Nu s-a făcut nicio reținere“, a spus Pavel.
Nelu Pavel, renegat de PNL
După ce în presă au apărut informații despre descinderile de la Târgu Jiu și audierea liderului Partidei Romilor, Nelu Pavel, consilier județean PSD și ales pentru un nou mandat pe lista PNL, în această vară, Biroul de Presă al PNL Gorj a dat un comunicat, în care își reneagă partenerul politic, cu care șeful liberalilor, Ion Iordache, se filma de gât, în campania electorală.
”În cazul reținerii domnului Nelu Pavel, Departamentul de Comunicare al PNL Gorj face următoarele precizări:
1. Nelu Pavel este consilier județean în exercițiu din partea PSD Gorj.
2. Nelu Pavel activează în cadrul PSD Gorj de peste 20 de ani, având mai multe mandate de consilier județean din partea acestui partid.
3. Deși a candidat pe lista PNL la alegerile locale din acest an, ca urmare a unui protocol de colaborare între PNL Gorj și Partida Romilor, Nelu Pavel nu este consilier județean în noul mandat.
4. PNL Gorj a început deja demersurile pentru retragerea sprijinului politic al lui Nelu Pavel”, au transmis reprezentanții PNL Gorj, printr-un comunicat.
Ce a găsit DIICOT la percheziții
Membrii rețelei sunt acuzați că au introdus în țară comprimate de ksalol, rivotril şi bensedin, medicamente care au în compoziție, ca substanțe active, alprazolam, clonazepam și diazepam ce fac parte din categoria drogurilor de risc.
”Comprimatele erau reambalate, în vederea unei mai bune disimulări şi transportate pe cale rutieră în Finlanda și Norvegia, unde erau comercializate la nivel stradal şi en-gros de către propriile rețele de distribuitori, obţinându-se astfel venituri considerabile.
Din materialul probator administrat în cauză a rezultat faptul că, respectivele comprimate proveneau de la o fabrică de produse farmaceutice din Belgrad și erau comercializate către societăți cu obiect de activitate în domeniul farmaceutic, deținătoare de licențe în acest sens.
Ulterior, erau vândute altor societăți subcontractate din Serbia, unele dintre acestea fiind controlate de către rețele de criminalitate organizată, care, prin diferite modalități, le-au deturnat circuitul legal, pentru a le comercializa pe piața neagră sau către alte grupări infracționale din Serbia, România sau state din Europa de Nord.
S-a mai reţinut și faptul că, grupurile infracţionale care au acţionat pe teritoriul României, au achiziţionat comprimatele cu prețuri cuprinse între 4-5 lei/blister, fiecare conținând 15 comprimate iar, ulterior, le-au comercializat pe teritoriul Finlandei, Suediei şi Norvegiei, cu prețuri cuprinse între 1-2 Euro, în funcție de cantitatea tranzacționată, rezultând un profit de cel puțin 15 ori mai mare decât suma investită.
În urma percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României, au fost identificate şi ridicate sumele de 131.135 euro, 168.150 lei, 3 kilograme de aur şi s-a instituit sechestru asigurator, în vederea confiscării, asupra a 2 imobile, 2 terenuri şi 6 autoturisme”, au transmis procurorii DIICOT, printr-un comunicat de presă, după efectuarea perchezițiilor ce au vizat 41 de locații, din cinci județe și municipiul București.