Energia nucleară și gazele au fost incluse în procesul de decarbonizare. Azi, Parlamentul European a respins moțiunea de opunere la includerea energiei nucleare și a gazelor, ca activități economice durabile din punct de vedere ecologic. Așa numita Taxonomie a UE cuprinde o listă de activități economice durabile din punct de vedere ecologic. Includerea unor activități de gaze și nucleare este limitată în timp și depinde de condiții specifice și cerințe de transparență.
Respingerea energiei nucleare și a gazului, din procesul de decarbonizare, ar fi creat probleme României, care și-a bazat programul de tranziție, în parte, pe aceste două componente. Țara noastră nu are dezvoltate alternative nepoluante, de producere a energiei electrice, pentru eliminarea cărbunelui.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat, după votul din Parlamentul European. „Salut votul de astăzi din Parlamentul European prin care energia nucleară și gazul – drept combustibil de tranziție – sunt incluse în taxonomia UE. Este o decizie bună, care nu contravine dezideratului Uniunii Europene pentru 2050: emisii zero de gaze cu efect de seră. Dinamica imprevizibilă a crizei energetice pe care o traversăm ne obligă să fim responsabili, să ne folosim de toate resursele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura independența și securitatea energetică. Le mulțumesc colegilor europarlamentari pentru că au înțeles importanța votului de astăzi, de care va beneficia țara noastră”, a transmis Virgil Popescu.