EXCLUSIV. Planul de închidere a CEO NU SE SCHIMBĂ. Ministrul Energiei: Studiul de adecvanță nu va fi gata anul acesta/ VIDEO

1
1248

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, marți seara, după ce a fost la Cariera Pinoasa, că planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia nu va fi renegociat în acest an, deoarece studiul de adecvanță pe care trebuia să-l facă Transelectrica nu va fi efectuat până la finalul anului. Jurnaliștii presafarastapâni.ro și Tv Sud au obținut, în exclusivitate, declarații de la Sebastian Burduja, care a recunoscut că unele utilaje înghițite de pământ, la subunitatea CEO, funcționaseră, contrar afirmațiilor transmise prin comunicate, de companie și de minister. Burduja a vorbit și despre situația companiei producătoare de energie și întârzierile la grupurile ce ar trebui să fie construite în cadrul CEO.

Ministrul Energiei a ajuns, marți seara, în jurul orei 19:00, la Rovinari, după ce a fost acuzat că ocolește Cariera Pinoasa, în care sâmbătă s-a produs dezastrul tehnologic ce a distrus utilaje de zeci de milioane de euro. Întrebat de afirmațiile din ziua accidentului, prin care reprezentanții CEO transmiteau că utilajele fuseseră oprite și retrase de două săptămâni, care au fost contrazise de angajați și de planurile de lucru, făcute publice, care arătau contrariul, Sebastian Burduja a recunoscut că unul dintre excavatoare a lucrat chiar și în ziua accidentului, contrazicând inclusiv comunicarea făcută pe propria pagină de socializare. Cât despre vinovați, a dat de înțeles că vor fi analizate planurile de lucru, după care s-a lucrat, pe pentru a se stabili dacă au fost încălcate tehnologiile de lucru.

”Excavatorul 11 a funcționat. Dar sunt chestiuni tehnice și vreau să aștept opinia experților”, a spus, rezervat, ministrul. Acesta a mai afirmat că planurile de lucru au fost făcute și aprobate de specialiști și așteaptă concluzia anchetelor, care ar trebui să stabilească cine și unde s-a greșit. ”Vreau să aștept, pe de o parte, raportul corpului de control, pe de altă parte, opinia experților, pentru că, totuși, oamenii din carieră nu înaintează pe un front de lucru sau nu retrag un utilaj după ureche, ci după un plan, care este avizat de experți în domeniu, de proiectanți, de membri ai Institutului de Lignit, care este și acela sub egida ministerului și pe care l-am propus pentru fuziune cu CEO. Deci există un plan bine studiat și traseul este bine stabilit. Nu este nimic întâmplător”, a declarat Buduja.

Unul din utilajele acoperite de pământ ar putea fi recuperat, susține ministrul, însă cel de-al doilea excavator ar putea rămâne sub muntele de steril și cărbune.

CEO, băgat într-un cerc vicios

Întrebat de planul de restructurare, ministrul Energiei a spus clar că nu va fi renegociat în acest an, deoarece reprezentanții europeni au cerut date concrete, care să susțină necesitatea prelungirii activității pe cărbune, iar studiul de adecvanță, de care se vorbește încă de anul trecut și care a fost pasat societății Transelectrica, nu este gata. Burduja a afirmat că abia acum a aflat că respectivul studiu nu este finalizat, deși susține că a discutat de mai multe ori problema cărbunelui, la Bruxelles și i s-au cerut analize.

Rep: – Dv ați mai făcut ceva demersuri, în sensul acesta? O să mergeți la Bruxelles pentru renegociere, în sensul, repet,de extindere a termenelor de închidere a actualelor capacități?

Sebastian Burduja: – Am tot fost la Bruxelles și am tot abordat acest subiect, al decalării termenelor, explicând ce s-a întâmplat din perspectiva proiectelor centralelor pe gaz, de la Ișalnița și Turceni, întârzierile pe care le-au acumulat cele două proiecte și că nu puutem să scoatem cărbunele, fără să punem ceva în loc, tot producție de energie în bandă, deci gaz.

R: – Acesta este argumentul forte, sau principalul argument?

S.B.: – Este un argument forte, dar ne trebuie acel studiu de adecvanță de la Transelectrica, pentru că toată lumea înțelege că securitatea energetică este nenegociabilă, becul trebuie să se aprindă, avem nevoie de producție în bandă și am văcut cu toții cât de important este, încă, totuși, cărbunele, înn perioada de caniculă și am spus public lucrul acesta

 R: – Sunt șanse pentru renegociere și pentru extinderea acestor termene? 

S.B.: – Primul pas este finalizarea studiului de adecvanță de către Transelectrica

R: – E întârziat și acel studiu

S.B.: – Din păcate am constatat și eu acest lucru și i-am rugat pe colegii de la Transelectrica să-l grăbească, să-l scoată la licitație, să-l finalizeze, pentru ca în cel mai scurt timp să mergem cu aceste argumente la Bruxelles, pentru că toți au spus: bine, am înțeles, dar vrem să vedem niște argumente tehnice, niște cifre și ele nu pot rezulta decât din studiul Transelectrica, un studiu care va fi validat și la nivel european

R: – În cât timp ar putea fi gata acest studiu?

S.B.: – Transelectrica trebuie să vă răspundă, eu nu pot să îmi asum  un termen în locul lor, pentru că în octombrie anul trecut aveam o promisiune, că anul acesta vom vedea acest studiu, dar pare improbabil, în acest moment”, a declarat ministrul, la Rovinari.

Întrebat de planul privind rețețețe de transport, al Transelectrica și strategia energetică națională, din care dispare cărbunele, începând cu anul 2026, Sebastian Burduja a dat vina pe Legea decarbonizării.

În cazul în care nu va fi modificat, planul de restructurare a CEO prevede scoaterea din funcționare a tuturor grupurilor actuale, pe bază de cărbune.

DECLARAȚIA COMPLETĂ A MINISTRULUI ENERGIEI, AICI:

 

1 COMENTARIU

  1. […] Este un argument forte, dar ne trebuie acel studiu de adecvanță de la Transelectrica, pentru că toată lumea înțelege că securitatea energetică este nenegociabilă, becul trebuie să se aprindă, avem nevoie de producție în bandă și am văcut cu toții cât de important este, încă, totuși, cărbunele, în perioada de caniculă și am spus public lucrul acesta”, a afirmat Burduja, citat de presafărăstăpâni.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here