Fostul deputat Vasile Popeangă îi acuză pe guvernanți de ipocrizie, susținând că îi mint pe mineri și energeticieni, cu deblocarea Legii 197, ce le-ar reduce vârsta de pensionare. Popeangă a declarat, la Tele3, că pentru a deveni aplicabile prevederile textului normativ, trebuie emis un amendament, de asimilare a condițiilor, din perioada 2001 – 2021 și trebuie achitate contribuțiile aferente. Pentru aceste dări, finanțistul spune că poate fi dată o amnistie, așa încât compania să nu fie nevoită să achite suma, care ar fi una foarte mare.
Legea 197, de reducere a vârstei de pensionare pentru mineri și energeticieni a fost ținută blocată, deoarece reprezentanții Complexului Energetic Oltenia nu pot emite adeverințe, cu încadrarea în grupe speciale, susține fostul parlamentar, Vasile Popeangă. Prezent în emisiunea “A patra putere”, de la Tele3, fostul deputat a afirmat că unitatea angajator, Complexul Oltenia, poate elibera doar documente din care reiese că oamenii au fost încadrați în grupe normale, în perioada 2001-2021. Vasile Popeangă a mai afirmat că oamenii sunt mințiți și că nici Casa Națională de Pensii nu va putea rezolva situația angajaților CEO. Pentru a li se recunoaște vechimea, în anumite condiții salariaților, trebuie să se facă dovada plății contribuțiilor, spune fostul parlamentar, iar pentru aceste dări s-ar putea da amnistieri fiscale. „Până în 2001, au avut și grupa I și grupă specială. Dacă din 2001 până în 2021, nu s-au făcut documentațiile să se obțină grupă și să se plătească contribuțiile de asigurări sociale, pentru că conducerea de la acea vreme nu a mai făcut acele documentații… Este imposibil, pentru că nu poate da nimeni adeverințe, că au fost în grupa I sau grupă specială. Cei care au arhivele, dau din ce scrie acolo […] Casa Națională de Pensii nu poate să stabilească, să spună că unitățile respective au avut grupa I sau grupa zero. Mai mult, nu au plătit nici CAS-ul. De ce nu au reglementat-o prin lege?”, a spus Vasile Popeangă.
O completare a legii, spune Popeangă nu ar fi suficientă, deoarece trebuie rezolvată și problema contribuțiilor aferente grupelor speciale, pentru perioada de 20 de ani, ce se vrea asimilată. „Ca să poată da acest amendament, să stabilească în ce grupă sunt, trebuia să plătească și contribuțiile și asta însemna să dea niște amnistii fiscale, pentru unitățile respective sau să dea niște bani de la buget”, a spus fostul deputat Popeangă.
Fostul parlamentar susține că legea este ținută blocată și din alt motiv: pensionarea masivă a angajaților ar fi creat o problemă de funcționare la cele două termocentrale din Gorj: Rovinari și Turceni. „Dacă se aplica legea asta, ieșeau cam 3.000 de oameni la pensie, în special de la Rovinari și Turceni. S-a amânat această chestiune, tocmai pentru că Rovinarii rămâneau să funcționeze cu un grup și Turcenii se închidea. De-aia și acum sunt niște discuții pe legea asta”, a mai adăugat Popeangă. Declarația integrala, aici:
Domnule Popeanga sau cum va numiti, nu ati citit legea 197 !
Sunteti pe langa subiect ,in legea 197 nu se face referire la grupe ! Se spune doar de reducerea cu 13 ani pentru cei care au lucrat 25 de ani
in productie !