Fostul secretar de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, a confirmat, într-o emisiune la Radio Infinit, că grupurile energetice, care vor intra în rezervă, vor sta, de fapt, închise și vor porni doar la cererea dispeceratului național. „Cum să vă spun?! Aceste grupuri vor funcționa doar atunci când va fi nevoie și dispeceratul energetic național va asigura intrarea în sistemul energetic național”, a afirmat Andrei Maioreanu.
Definirea termenului de punere în rezervă, începând de anul viitor, a grupurilor energetice de la Complexul Energetic Oltenia, a fost „îmbrobodită” de reprezentanții actualei guvernări, care a emis o ordonanță de urgență, ce prevede intrarea în conservare a capacităților de producție pe bază de cărbune. Ordonanța Guvernului Ciucă chiar grăbește scoaterea din funcțiune, mai devreme, a grupurilor producătorilor clasici, pe care România și-a asumat, în fața Comisiei Europene, că le va lichida până în 2032.
Parlamentarii PSD au ieșit public, după emiterea ordonanței de guvern și s-au lăudat că au prelungit viața CEO, fără să spună că, de fapt, textul legislativ trimite în rezervă chiar din 2023, grupurile energetice și fără să explice cum definește legea „rezerva tehnică” sau „punerea în conservare”.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a confirmat, în mod constant, în ultima perioadă, că România va renunța definitiv la producția de energie pe bază de cărbune, conform Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR), pentru care nu acceptă inițierea unei renegocieri cu Comisia Europeană.