Fostul președinte, Ion Iliescu, poate fi anchetat pentru moartea a patru pesoane, care și-au pierdut viața în timpul mineriadei din 1990. Instanța supremă a admis, azi, o solicitare a procurorilor Parchetului General, pentru redeschiderea urmăririi penale împotriva lui Iliescu. „Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. În temeiul art. 335 alin. (4) şi alin. (41) Cod procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr.65/II/2/2021 din 11 noiembrie 2021 emisă de procurorul şef al PICCJ – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică prin care s-a dispus infirmarea rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale dispusă la data de 10.10.2008 în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică şi redeschiderea urmăririi penale în cauză. Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 1122/P/2007 al PICCJ – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul Iliescu Ion, în sumă de 313 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 2 decembrie 2021”, se arată în decizia ICCJ.
Ion Iliescu a fost pus sub acuzare în dosarul mineriadei, în iunie 2007, de fostul procuror Dan Voinea, pentru infracţiunea de participare la omor deosebit de grav, alături de Mihai Chiţac, fost ministru de Interne şi adjunctul de la acea vreme, generalul Gheorghe Andriţa.
Fostul preşedinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, acțiune în care au fost implicate forțe ale Ministerului de Interne și ale MAPN. S-au tras focuri de armă și mai multe persoane au fost rănite, iar patru au murit.