Legea pensionării minerilor. Casa de Pensii cere completare. „O citesc de-a curmezișul”

0
3503

Întâlnirea dintre ministrul Muncii și reprezentanți ai minerilor și energeticienilor s-a încheiat cu concluzia dată deja de Casa Națională de Pensii. Reprezentanții acestei instituții, prezenți și ei la discuții, au cerut ca textul legislativ să specifice în mod expres faptul că se aplică retroactiv, adică din urmă. Una dintre variantele sugerate în cadrul discuțiilor a fost emiterea unei Ordonanțe de Urgență, de completare. Deputatul USR, Radu Miruță, prezent la întânirea de la minister, susține că este vorba de o rea-voință a reprezentanților PNL. Parlamentarul spune că reprezentanții instituțiilor care acum cer completări puteau cere modificările pe care le impun acum, când proiectul de lege se afla în Parlament și dă exemplul altei legi, aplicate în mod similar. „Cei care acum se chinuiesc stângaci să justifice de ce nu o aplică, nu au avut niciun amendament, nicio propunere, dar acum o citesc de-a curmezișul și o interpretează în cheie politică. Este cel puțîn rău-voitor să invoci ceva ce ai avut posibilitatea concretă să faci, dar nu ai făcut. În timp ce legea trecea prin comisii, aceste ministere au primit adresa oficială de la Parlament pentru a propune orice, dar nu au avut niciun amendament. Acum, eminamente politic, citesc strâmb o lege dreapta. Am constatat că dânșii (CNPP și Min Muncii) nu au o problemă legată de contributivitate, ci, mai rău, legată de aplicarea retroactivă. Exemplul cel mai elementar este ordinul 50/1990, prima inițiativa în domeniul protecției muncii, a noii conduceri de după revoluție, privind încadrarea în grupe de muncă. Surpriză: se aplică din 18.03.1969, adică de la dată când au fost reglementate grupele de muncă în România. Firesc: activitatea există și înainte de 1990, nu o poți interpreta diferit ca efecte nocive produse. Au fost și alți deștepți la vremea de atunci care apreciau că se aplică de la intrarea în vigoare, respectiv martie 1990, iar ICCJ și CCR au lămurit problema. CCR prin decizie din 87/1999 și ICCJ prin 258/2004, recurs în anulare”, a anunțat Radu Miruță, după discuțiile fără un răspuns favorabil angajaților CEO.

Parlamentarul USR spune că totul s-ar rezolva, însă, cu un ordin al ministrului Muncii, pe care să îl aplice casele de pensii. „Se impune un ordin ministerial către casele de pensii județene, pentru ca legea să fie aplicată așa cum a fost ea votată, promulgată și publicata în Monitorul Oficial. Fără întârzieri și fără justificări artificiale, pe lângă lege! Nu puneți lucrătorii să-și caute dreptatea prin sălile de judecată după ce o viață i-ați discriminat și nedreptățit!”, a mai adăugat deputatul USR.

„Nouă niciodată nu ni s-a recunoscut un drept, fără să luptăm pentru el”

Sindicaliștii prezenți la discuții, mineri și energeticieni, spun că vor iniția noi proteste, pentru a urgenta rezonvarea problemei care afectează mii de salariați ai companiei. „Ni s-a motivat că legea 197/2021 nu se poate aplica retroactiv decât prin completarea textului legii printr-o Ordonanță de Urgență cu specificația că vor fi asimilate în condiții speciale de muncă și perioadele lucrate înainte de publicarea legii în Monitorul Oficial”, a anunțat liderul de sindicat Manu Tomescu. Sindicalistul, care alături de cei care au participat azi la întâlnirea de la capitală a protestat jumătate de an, cerând votarea legii, spune că este nevoie de noi proteste. „Nouă, minerilor și energeticienilor, niciodată nu ni s-a recunoscut un drept, fără ca să fim nevoiți să ne luptăm pentru el prin acțiuni sindicale ferme, sau uneori chiar și prin proteste extreme. Mie îmi este foarte clar că și de această dată suntem nevoiți să ne mobilizăm și ieșim iar la luptă, de data aceasta minerii și energeticienii din toată țara, pentru completarea legii 197/2021 printr-o Ordonanță de Urgență, care să specifice clar că vor fi asimilate în condiții speciale și perioadele lucrate retroactiv”, a precizat Manu Tomescu. Sindicalistul a făcut apel la federațiile și confederațiile sindicale, să stabilească un calendar de acțiuni sindicale comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here