Minerii și energeticienii au început, azi, al doilea an de proteste în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Dacă în februarie 2021, angajații Complexului Energetic Oltenia cereau aprobarea unei legi, care să reducă vârsta de pensionare, după un an, protestatarii pichetează pentru deblocarea ei. Unul dintre cei care au participat încă de la început, la pichetările prefecturii și la greva foamei în capitală, Vasile Tivig, a amintit, pe pagina de socializare, istoria de un an a protestelor de la Târgu Jiu. „Am început, în urmă cu un an, alături de alți colegi, un protest pentru reducerea vârstei de pensionare, în Carierele și Termocentralele din C.E.Oltenia! Dispuși să ne agățăm de orice oportunitate, dar să ne atingem scopul! La început, părea că toți avem același obiectiv! Dar, timpul a demonstrat-o, nu a fost așa… A urmat o întâlnire cu prefectul, de la PMP, care era pe final de mandat, apoi cu noul prefect, de la USR, cu cei de la PSD, care au promis că ne sprijină, cu cei de la PNL, unde aveam cele mai mari speranțe… Deputatul Vîlceanu ne jelise de atâtea ori în Parlament… Dar, s-a adeverit zicala: „La pomul lăudat, să nu te duci cu sacul”. […]
Încă din prima zi, am început să punem pe hârtie și ce am vrea. Și ne-am gândit, împreună cu Lulu (Păuna), Crețan (Constantin), Manu (Tomescu), să cerem condiții speciale de muncă. Tibi Grigoriu a făcut o adresă și cu asta am plecat la luptă. Mulți ne-au spus că suntem NEBUNI! Primul, chiar Dan Vîlceanu, au urmat și alții. Dar am continuat. Au urmat alte drumuri, la cele două partide majoritare, cu aceleași rezultate: promisiuni la PSD, refuz total la PNL.
La final de săptămână, am reușit să ne întâlnim și cu cel de-al 7-lea parlamentar de Gorj, deputatul Radu Miruță, pe care nu îl cunoșteam niciunul dintre noi. Care, spre surprinderea noastră, a cuplat la acea idee, spunând că va depune un amendament la Proiectul de Lege. Același lucru au promis și cei de la PSD și PNL, dar numai primii s-au ținut de cuvânt, adică USR și PSD! Ceilalți tot cu neconstituționalitatea, cu blocaje, atacuri, jigniri.
La proteste au participat colegi din toate sindicatele, chiar și lideri sindicali, care din varii motive, pe parcurs s-au retras. Unii au revenit. Au fost colegi din Gorj, Dolj, Mehedinți, Hunedoara, Vâlcea! „Recordul” de participare fiind atins pe 14 aprilie, când în greva foamei, la București, eram 7, iar la Tg. Jiu, în Piața Prefecturii, 6! Ploua, era frig…
Au urmat negocieri cu toate partidele parlamentare, drumuri la București, Petroșani, Severin, trădări. Rareș Bogdan ne-a promis sprijinul. S-a adeverit la Comisia de Industrii, unde din a doua încercare am reușit să luăm un Aviz Favorabil, pe amendamentul lui Miruță! Visul nostru începea să prindă contur. Minerii și energeticienii din C.E.Oltenia erau într-un proiect de lege, pentru a fi încadrați în condiții speciale de muncă! Bucuria a fost de scurtă durată, Gheorghe și ai lui au blocat proiectul de lege la Guvernul României, care nu emitea punctul de vedere, necesar pentru dezbaterea în Comisia de Muncă, Comisia Raportoare. A fost nevoie de 4 zile de greva foamei pentru a debloca situația.
Zile în care am avut parte de încă o TRĂDARE!!! A aceluia care azi își arogă meritele și jignește pe toată lumea. Dar, dacă alții îl foloseau, pentru a face rău, am hotărât să-l folosim și noi, pentru a face bine, pentru a ne duce visul până la capăt!
Au urmat alte întâlniri și negocieri, cu cei de la PSD, PNL și AUR, întâlnirea de la Prefectură, pentru a strânge o majoritate în Comisia de Muncă.
Din păcate (sau din fericire), pe 27 mai, am reușit să obținem o amânare de două săptămâni, având de partea noastră decât parlamentarii USR. Gheorghe chiar lucra!
Am început să mobilizăm sindicatele, pentru a trimite adrese de susținere a proiectului de lege. Am strâns materiale cu situații critice, atât din cariere, cât și din termocentrale și le-am trimis tuturor parlamentarilor din Comisia de Muncă, grupurilor parlamentare, Guvernului.
Dar cel mai important, am reușit să-i convingem pe cei de la PSD, împreună cu deputatul Miruță, să depună un amendament comun USR-PSD! A urmat Comisia din 10 Iunie, unde după discuții aprinse, întreruperi de ședință, am reușit să obținem, cu votul PSD, USR și AUR, „Raport de adoptare” a proiectului de lege”, este istoria protestelor de un an, de la Târgu Jiu, pentru legea de reducere a vârstei de pensionare a minerilor și energeticienilor, povestită de Vasile Tivig.