Ministrul Energiei nu are de gând să ceară Comisiei Europene renegocierea planului de reorganizare a Complexului Energetic Oltenia (CEO), care închide mineritul pe bază de cărbune. Conform programului asumat de Guvernul României și aprobat de Comisia Europeană la începutul acestui an, țara noastră se obligă să renunțe definitiv la producția de energie pe bază de cărbune, în următorii zece ani. Complexul Energetic Oltenia va închide, treptat, cariere și grupuri energetice, până în 2026. După această dată, doar trei capacități vor rămâne la dispoziție, însă și acestea vor fi pornite la cererea operatorului de sistem. Într-un răspuns, la o interpelare a deputatului PSD, Mihai Weber, prezentat de gorjonline.ro, reprezentanții Ministerului Energiei transmit, oficial, că decizia conducerii instituției este de a nu face demersuri, pentru renegocierea cu Comisia Europeană a planului și, implicit, prelungirea termenelor, până la care CEO să mai poată folosi cărbunele, ca materie primă în producerea de energie electrică. ”Ministerul Energiei nu intenționează, la data prezentei, să inițieze un dialog cu Comisia Europeană pentru modificarea/decalarea termenelor de închidere a grupurilor energetice, respectiv a carierelor miniere din cadrul CE Oltenia astfel cum au fost autorizate de către Comisia Europeană prin Decizia C(2022)553 final din 26.01.2022”, se precizează în documentul oficial, emis de Ministerul Energiei.
Planul de închidere a carierelor și termocentralelor pe cărbune
- Diminuarea puterii electrice nominale a capacităților producătoare de energie electrică pe bază de lignit și huilă se realizeză anul acesta, conform prevederilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin retragerea definitivă și ireversibilă din exploatare a 660 MW, pe bază de lignit și anume:
- * Grupul energetic Rovinari 3 – 330 MW și Grupul energetic Turceni 7 – 330 MW;
- – Grupul energetic, pe bază de lignit, Rovinari 6 – 330 MW;
- Grupul energetic, pe bază de lignit, Turceni 4 – 330 MW;
- Grupul energetic, pe bază de lignit, Ișalnița 7 – 315 MW;
- Grupul energetic, pe bază de lignit, Govora 3 – 50 MW;
- Grupul energetic, pe bază de lignit, Govora 4 – 50 MW;
- Grupul energetic, pe bază de lignit, Craiova II 1 – 150 MW;
- Grupul energetic, pe bază de lignit, Craiova II 2 – 150 MW;
- Termo-Service Iași II, pe bază de huilă – 50 MW.
- Închiderea definitivă și ireversibilă a capacităților de producere pe bază de lignit aferente Complexului Energetic Oltenia (CEO) sunt incluse și în Planul său de Restructurare, aprobat de Comisia Europeană la data de 26.01.2022.
- În scopul asigurării funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național, începând cu anul 2026 și până la data de 31 decembrie 2030, grupurile energetice Rovinari 4, Rovinari 5 și Turceni 5, în cuantum de 990 MW putere instalată, aparținând CEO, vor asigura rezerva tehnică, fiind disponibile pentru a reporni numai la cererea Operatorului de Transport și de Sistem