Ministrul Energiei a confirmat, la Târgu Jiu, că varianta amplasării de module nucleare la Complexul Energetic Oltenia este una luată în calcul. În privința planului de restructurare a companiei, Sebastian Burduja s-a contrazis, susținând că este dispus la discuții, însă a declarat că nu are stabilit un orizont de timp, în care să demareze respectivele negocieri. Mai mult, a spus că așteaptă propuneri la minister, pentru viitoarea argumentație pentru Comisia Europeană.
Ministrul Energiei, a cărui vizită în Gorj a fost anunțată de PNL, ca una care să lămurească problemele Complexului Energetic Oltenia, a confirmat teoriile existente deja în spațiul public. Sebastian Burduja a declarat că CEO trebuie să renunțe la cărbune, iar renegocierea planului de restructurare este o idee, în momentul de față, pe care o susține, dar nu există argumente, cu care să convingă Comisia Europeană. În discursul politicianist, construit în registrul aplicat deja de liderii liberali din județ, care le plâng de milă minerilor și energeticienilor, dar nu fac nimic, ministrul a spus că așteaptă date și propuneri, ce ar putea fi folosite ca argumente în favoarea prelungirii planului de restructurare. ”Având în vedere aceste întârzieri, ce am solicitat astăzi și conducerii companiei și liderilor de sindicat și ceea ce solicit și public, tuturor celor care au un cuvânt de spus și cărora le pasă de soarta Complexului Energetic Oltenia, este să ne furnizeze datele pe care să le prezentăm Comisiei Europene, date cu care noi să justificăm o discuție privitoare la planul de restructurare și la modul în care el poate sau nu poate să fie ajustat. Ceea ce eu mi-am asumat și le-am comunicat foarte direct colegilor este că sunt dispus să fac aceste discuții și chiar o negociere, nu pot să-mi asum ceea ce nu depinde strict de mine și ceea ce nu sunt sigur că pot duce la îndeplinire”, a spus ministrul Energiei, luni.
”Am stabilit formarea unui grup tehnic de lucru, împreună cu managementul Complexul Energetic Oltenia, împreună cu reprezentanți ai sindicatelor, câteva persoane, împreună cu experți în domeniu, împreună cu experții din Ministerul Energiei, din Consiliul Concurenței și din alte autorități care au un cuvânt de spus și au expertiza necesară pentru a se pronunța pe chestiunile legate de ajutorul de stat și de a întruni acest grup de lucru, peste două săptămâni. Între timp, asta am solicitat azi și solicit și public, să primim la minister orice puncte de vedere cu privire la provocările actuale ale complexului energetic, soluții și modul în care se poate rediscuta acest plan de restructurare pentru Complexul Energetic Oltenia”, a mai declarat șeful de la Energie.
Soluția lui Burduja: ”Acest Complex Energetic are datoria să se reinventeze”
Ministrul liberal al Energiei a dat de înțeles că CEO nu mai poate funcționa în actuala structură, deoarece renunțarea la cărbune este o obligație asumată la nivel european și a susținut că trebuie găsite noi variante pentru companie, indicând grupurile pe gaz și fotovoltaicele, drept alternative. ”S-a conturat ideea de a reinventa Complexul Energetic Oltenia. Nu putem opri mersul lumii, nu putem opri mersul Europei. Trebuie să facem o trecere de la cărbune, gradual, predictibil, asigurând cât mai mult locurile de muncă. Între timp, pregătim și noile generații, pentru că am constatat, de exemplu la Rovinari, în termocentrală, că au o reală problemă cu anumite poziții cheie pe care nu mai știu cu cine să le umplem deci numai oameni care să îndeplinească rolurile necesare și se străduiesc să formeze acum noi specialiști, dar nu este simplu deloc, dar oricum, pe termen mediu și lung, acest Complex Energetic are datoria să se reinventeze, pentru Gorj și pentru România. Si deja o parte dintre aceste lucruri au început: proiectele fotovoltaice, proiectele pe gaz, dar și alte proiecte, pe care Complexul Energetic le poate face, pentru că are expertiză, are tradiție, deci are resursă umană, are active foarte importante, trenuri care se pot valorifica, cu care poate intra, iată, în parteneriat cu investitori privați prin proceduri competitive, transparente, așa cum s-a întâmplat și cu cele trei companii pe care Complexul le-a făcut cu cei trei investitori privați, deci iarăși este o temă de gândire pentru noi, să vedem cum se poate reinventa această companie strategică, în care statul român are, desigur, cea mai mare pondere”, a spus Sebastian Burduja, după ce a vizitat Cariera Tismana și grupul 5 de la Termocentrala Rovinari.
Modulele nucleare, variantă la grupurile pe cărbune
Burduja a confirmat că la Complexul Energetic Oltenia pot si instalate module nucleare, dată fiind infrastructura. Aceste micro centrale sunt folosite în premieră de țara noastră, care este prima din UE, ce a acceptat testarea unei astfel de tehnologii. ”Tehnologia reactoarelor nucleare de mici dimensiuni este o tehnologie validată. Ea este cea disponibilă de mulți ani, pe submarine, de exemplu, sau pe portavioane și în cuvinte simple, e ca vi cum ai pune respectivul reactor pe verticală. Ceea ce s-a și întâmplat în SUA. Sigur că suntem printre statele pioniere în această direcție și este un lucru foarte bun asta. Fiecare modul are cam 70 – 70 MW și discutăm de un set de 6 reactoare modulare mici. Deci, cu siguranță, dacă România își asumă leadership pe direcția de energie nucleară și și l-a asumat constant în ultimii ani, pentru că are tradiție, are ciclu integrat, de la materie primă, până la restul ciclului de producție, inclusiv apă grea, dar asta se aplică la unitățile de la Cernavodă, atunci, cu siguranță, ne putem pune problema unor asemenea investiții, inclusiv la Complexul Energetic Oltenia, pentru că aveți active, aveți utilități, aveți linii de înaltă tensiune, aveți deci toate ingredientele necesare, pentru a revitaliza aceste aseturi importante ale companiei”, a mai spus Burduja.
Conferința de presă susținută de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Târgu Jiu, o puteți urmări, integral, aici: