Ministrul Energiei dă vina pe secetă, pentru alunecare de la Pinoasa. Mineri: ”Un habarnist. Trebuie 180 m între trepte, ei au ajuns la 10-15 m”

0
944

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă vina pe secetă, pentru alunecarea de teren de la Cariera Pinoasa, din cadrul Complexului Oltenia, în urma căreia două excavatoare s-au răsturnat, fiind distruse de miile de tone de steril, antrenate în alunecare. Minerii contrazic explicațiile șefului de la Energiei și spun că singura cauză a dezastrului este nerespectarea tehnologiei de lucru, treptele pe care avansează excavatoarele fiind reduse și de zece ori.

Două excavatoare, mai multe utilaje și circuitul de benzi care transportă cărbune au fost distruse de o alunecare de teren, produsă sâmbătă la primele ore ale dimineții, în Cariera Pinoasa, care aprovizionează Termocentrala Rovinari a CEO. Ministrul Energiei preia, într-un comunicat, informațiile prezentate de Complexul Energetic Oltenia. Burduja susține că fenomenul a început vineri seara, în jurul orei 21:30 și a avansat, în cursul nopții, iar de la primele semne, utilajele și angajații au fost retrași, În realitate, excavatoarele erau oprite de două zile și au fost răsturnate în momentul alunecării terenului, fiind distruse. ”Conform informațiilor preliminare, cauza principală a acestui incident este reprezentată de crevasele formate din cauza secetei prelungite, care au slăbit structura solului și au favorizat alunecarea de teren.

Am fost în contact permanent cu conducerea CEO. Siguranța angajaților CEO nu a fost pusă în pericol deloc iar integritatea oamenilor este prioritatea zero a mea și a ministerului energiei. Pagubele materiale trebuie atent evaluate, iar cei răspunzători trebuie să răspundă”, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja, printr-un comunicat, în care anunță și faptul că a trimis corpul de control la cariera din Gorj, pentru verificări.
”În loc de 180 metri între trepte, ei au ajuns la 10 – 15 metri”
Pe rețelele de socializare, angajați și foști angajați, care au muncit zeci de ani în minerit, demontează încercările conducerii CEO și ale ministerului Energiei, de a da vina pe orice altceva, decât pe incompetență și încălcarea normelor de lucru. Minerii susțin, în comentarii ample, că în ultimii ani au fost impuși politic șefi, care nu au habar nici de minerit, nici de energie. Majoritatea dă vina pe cei care au decis să încalce metodologia de lucru, spunând că nu mai sunt respectate măsurile de siguranță, treptele de lucru, pe care avansează excavatoarele, fiind reduse ilegal, din lipsa fronturilor de lucru.
”Burduja este un habarnist. Dă vina pe secetă, pentru ce s-a întâmplat acolo, unde noi am tot țipat că e pericol și sunt puse în pericol viețile oamenilor. De atâta vreme tot atragem atenția că o să se surpe treptele, cu tot cu utilaje și nu numai acolo, peste tot este pericolul. Trebuie să fie 180 de metri între treptele de lucru ale excavatoarelor și ei au ajuns la 10 – 15 metri. Nu mai există stabilitate. E un miracol că au rezistat până acum și că nu s-a întâmplat o nenorocire, cu oamenii”, spune Constantin Crețan, președintele Federației Naționale a Muncii (FNM).
Acuză ”promovarea politrucilor analfabeți”
Un alt sindicalist vocal, care a ridicat de câțina ani problema pericolelor din subunitățile CEO, Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, dă și el vina pe promovările politice în funcții de decizie. ”Am atras atenția de mult timp că în subunitățile de producție riscul de avarii și accidente de muncă a crescut foarte mult. Lipsa de personal din fluxul de producție, lipsa de materiale, scule și utilaje, promovarea politrucilor analfabeți în funcții de conducere, sunt doar câteva dintre cauzele care măresc foarte mult riscul de avarii și accidente de muncă”, spune Tomescu.
”În opinia mea, acel excavator căzut putea fi salvat, dar nu a avut nimeni capacitatea să o facă Excavatoarele suportă o înclinare, dar nu una laterală ca în acel caz. Dacă făceau pe dracu in patru si faceau rotire cu lestul spre deal si nu-l lăsau înclinat lateral, acel excavator fuctiona si azi”, spune un fost angajat
CEO, comunicat contradictoriu
Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia au emis un comunicat, în care prezintă date contradictorii, despre situația din Cariera Pinoasa. După ce, într-un paragraf, susțin că alunecare a început marți seara și au fost luate măsuri de retragere a oamenilor și utilajelor, șefii spun, într-un alt paragraf al comunicatului emis, că excavatoarele erau retrase de două săptămâni, deși retragerea pentru punere în siguranță trebuia făcută într-o altă zonă decât cea cu pericole.
”De la apariția fenomenului de alunecare, la primele două trepte de lucru au fost efectuate manevre de retragere a utilajelor din direcția eventualei alunecări. Totodată, a fost retras întreg personalul, asigurându-se imediat zona prin supraveghere continuă.
Menționăm că utilajele avariate erau retrase și staționate de aproximativ două săptămâni din lipsa frontului de lucru”, se arată în comunicatul CEO.
Angajați ai sectorului în care s-a produs dezastrul spun că excavatorul care a căzut de pe treapta mai înaltă a funcționat până în urmă cu două zile. Nici muncitorii nu erau retrași din zonă, echipe de salariații lucrând lângă un utilaj aflat la câteva sute de metri, spre care s-a și rostogolit malul de pământ, însă fără ca cineva să fie rănit.
https://youtube.com/shorts/SEQemZyH34k?feature=share

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here