Ministrul Energiei: ”Vom transmite oficial către MIPE propunerea de prelungire a termenelor de închidere a capacităților pe bază de cărbune”

0
449

Ministerul Energiei a anunțat, azi, că va transmite propunerea de prelungire a termenelor de închidere a capacităților pe bază de cărbune, către Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și va prezenta motivarea extinsă Guvernului. Într-o postare pe pagina de Facebook, Sebastian Burduja spune că va ”depune formal cererea la Comisia Europeană.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a aflat, în ultimele două zile, la Bruxelles, unul dintre cei care l-au însoțit fiind managerul Complexului Energetic Oltenia, Dan Plaveti. Azi, Burduja a transmis, printr-un comunicat, că a avut întâlniri cu oficialii Comisiei Europene, între care comisarul pentru Energie, Dan Jorgensen, coordonatorul PNRR, Celine Gauer și reprezentanții DG Competition.

Energia noastră trebuie să fie sigură, ieftină și curată – în această ordine. Pe baza argumentelor noastre și a discuțiilor de la Bruxelles, vom transmite oficial către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene propunerea de prelungire a termenelor de închidere a capacităților pe bază de cărbune. În curând vom trimite și motivarea extinsă, pe care o voi prezenta Guvernului României. Urmează să depunem formal cererea la Comisia Europeană și să continuăm negocierile. Nu avem timp de pierdut. Un lucru important: toate instituțiile statului care și-au exprimat poziția până acum susțin această propunere. Avem o aliniere la nivel național cum rar se întâmplă. (…) România trebuie să-și valorifice resursele pentru a avea stabilitate și prosperitate și pentru a-și consolida poziția economică și geostrategică. Noi suntem aici, la granița Uniunii Europene, în fața provocărilor reale ale momentului. Rusia este (tot mai) aproape. Pericolul e real. România trebuie să fie puternică și protejată”, a transmis Sebastian Burduja, pe Facebook.

”Până în 2032 ne vom dubla capacitatea de producție de energie electrică”

Ministrul Energiei a transmis că a cerut sprijin și flexibilitate și că a solicitat ca toate statele membre să își dezvolte interconexiunile transfrontaliere, pentru a construi o piață energetică europeană funcțională. ”Ce am obținut? Am pledat pentru o tranziție inteligentă și corectă, care să protejeze românii și economia noastră. Am arătat că România și-a depășit țintele privitoare la noi capacități de producție de energie verde și ne vom îndeplini țintele de trecere de la cărbune la gaz și apoi la energie nucleară curată, într-un grafic de timp rezonabil. Am apărat necesitatea unor investiții rapide în noi capacități energetice, pentru ca România să fie independentă. Vom duce proiectele noastre la bun sfârșit, iar până în 2032 ne vom dubla capacitatea de producție de energie electrică (și mult mai repede, în 2027, vom dubla producția de gaz românesc). România este un exemplu de stat european care și-a respectat angajamentele, investind în extinderea și modernizarea fluxurilor transfrontaliere, iar asta a ajutat enorm Republica Moldova sau Ucraina. Toate statele membre vor fi încurajate să își dezvolte interconexiunile, ca parte a inițiativei noului comisar pentru energie. Este rezultatul a zeci de discuții și negocieri, încă de când am ridicat această problemă în consiliul de miniștri, în 2024. Mesajul meu a fost și este clar: România nu este o simplă cifră într-un raport! Și dacă ar fi, tot am fi pe plus: suntem statul membru care și-a redus cel mai mult emisiile de gaze cu efect de seră față de anul 1990 (peste 77%!), performanță mult peste media Uniunii Europene, care este doar 31%”, se arată în postarea de pe pagina lui Sebastian Burduja.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here