Miruță a solicitat Comisiei Europene să verifice numirile politice de la Complexul Oltenia. ”S-au schimbat pălăriile între aceleași Mării”

0
157

Deputatul Radu Miruță a sesizat Comisia Europeană, cu privire la ultimele numiri din Consiliul de Supraveghere de la Complexul Energetic Oltenia, unde patru membri au fost înlocuiți cu persoane susținute politic de PSD și PNL. Parlamentarul USR susține că, în ciuda angajamentelor Guvernului de a elimina influențele politice, patru membri ai consiliului au fost înlocuiți cu persoane susținute de PSD și PNL.

”Am transmis Comisiei Europene o solicitare de analiză, cu privire la modul în care s-au schimbat pălăriile între aceleași Mării, în Consiliul de Supraveghere. Vom vedea ce răspunde Comisia Europeană, e datoria mea să nu stau pasiv, nu când se întâmplă neapărat măgării de genul ăsta, ci când mai suntem și luați de proști. Comisia Europeană a spus că trebuie înlocuit politicul din conducerea acestor companii, pentru că s-a făcut cu încălcarea legii, s-au trucat concursuri, s-au pus din pix și ei spun că îndeplinesc solicitarea asta, punându-și pe unii și mai evident politic acolo. Adică este o jignire și la adresa Comisiei Europene, care le-a cerut să facă o procedură normală, de numire a unor oameni. Am transmis această solicitare în cursul zilei de ieri, vom vedea ce răspunde CE”, a declarat, vineri, deputatul Radu Miruță.

Cei patru noi membri ai Consiliului de Supraveghere al CEO sunt Adrian Dăianu, președintele PSD Târgu Jiu, Marian-Dan Costescu, fost șef al CFR și fost ministru al Transporturilor, susținut de PSD, Viorel Rogojinaru, fost viceprimar la Slatina (Olt) și Ionel-Cătălin Călinoiu, ambii susținuți de PNL.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, recent, că a început procedura de revocare a unor membri ai consiliilor de administrație și supraveghere din companiile de stat, măsuri impuse după ce Comisia Europeană a blocat o tranșă de bani din PNRR, tocmai din cauza fentării normelor de stabilire a șefilor acestor companii.

România are obligația de a respecta principiile de guvernanță corporativă impuse de Comisia Europeană, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Una dintre cerințele esențiale ale Comisiei vizează numirea unor membri pe criterii de competență profesională, nu politică. În cazul nerespectării acestor angajamente, România riscă să piardă fonduri europene în valoare de 290 de milioane de euro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here