Liderul PSD Gorj, Mihai Weber, a declarat, azi, că blocarea pensionărilor pe Legea 197, pentru anumite categorii de angajați ai Complexului Oltenia, precum cei de la ELCFU, Termiserv și secțiile chimice, a fost făcută de Casa Națională de Pensii. Legea 197 a fost aprobată în 2021, însă abia în această vară, după doi ani, a fost pusă în aplicare și asta după ce angajați din minerit și energie au intrat în greva foamei, în fața Ministerului Muncii și a Guvernului.
Deși la calcului vârstei de pensionare s-a aplicat reducerea de 13 ani, anumite categorii de angajați, deși din producție, au primit decizii de respingere a dosarelor de pensionare, pe motiv că locurile de muncă nu sunt considerate ca fiind în producție. Probleme au avut salariați de la ELCFU, Termoserv-uri și secțiile chimice. În data de 6 septembrie, președintele PNL Gorj a anunțat, printr-o postare pe Facebook, unde a pus și fotografii cu șeful Casei pe Pensii, Danie Baciu și câțiva sindicaliști, că legea a fost deblocată și pentru aceste categorii.
Vineri, deputatul social-democrat, Mihai Weber, a afirmat că blocajul a fost, în tot acest timp, o strategie politică. Deblocarea anunțată după doi ani a venit fără să se fi produs nicio modificare legislativă, ceea ce înseamnă că legea putea fi pusă în alicare încă din 2021, dar a fost împiedicată de factori politici. ”Casele județene (de Pensii – n.r) așteptau de la Casa Națională, îndrumări și metodologia necesară, pentru a se aplica o lege sau alta. În cazul de față, ați văzut că, până nu s-a intervenit la Casa Națională de Pensii, pentru a se cere lămuriri, inclusiv Casa Județeană de Pensii Gorj a trimis solicitări pentru aplicarea acestei legi în sectoarele despre care ați vorbit…Deci, în concluzie, toate blocajele au fost generate de Casa Națională de Pensii. Acolo era cheia și acolo trebuia intervenit. S-a interpretat în fel și chip…Dacă ni se solicită o intervenție, un sprijin, la nivel parlamentar, pentru a reglementa, pentru a face anumite inițiative, stăm la dispoziție. Prezența președintelui CNPP, în urmă cu câteva luni, asta a și spus: nu pot să aplic legea, pentru că am nevoie de un soft și o să mă documentez, poate că am nevoie de o armonizare legislativă și atunci o să solicit sprijin Parlamentului României, lucru pe care nu l-a făcut până acum. Înseamnă că și-a găsit soliția, că a rezolvat cu softul și cu metodologia și iată că s-a și întâmplat, că a și transmis-o caselor de pensii, pentru a se aplica legea”, a declarat Weber.
Declarația integrală a deputatului PSD, Mihai Weber, aici:
Informațiile din acest material de presă sunt destinate exclusiv informării personale. Preluarea lor, fără acordul Presa fără stapâni, este ilegală.