Primarul din Bumbești Pițic (județul Gorj) a fost trimis la închisoare, pentru bani luați de la Uniunea Europeană, în numele fiicei, pentru o fermă, pe care nu a deținut-o, în realitate. Michy Nioață a fost condamnat la 2 ani și 3 luni cu executare, iar fiica, la doi ani. Nioață a fost condamnat și de prima instanță, de la Târgu Jiu, însă a atacat hotărârea. Condamnarea data azi, de magistrații Curții de Apel Craiova, este definitive. Magistrații au stabilit că primarul și fiica au încasat 40.000 de euro, să înființeze o fermă de vaci și au “fraierit” comisia care venea să verifice derularea proiectului din bani europeni. De gol l-au dat proprietarii animalelor, care au declarant că i-au împrumutat vacile, cât să fie văzute și pozate. Fondurile au fost accesate printr-un program de sprijinire a tinerilor fermieri. Fiica primarului, Alina Adnana Mariana Doboș, pe numele căreia a fost făcut proiectul, era studentă în București, în perioada în care ar fi trebuit să lucreze în fermă, iar ulterior, pe perioada de implementare, a plecat în Anglia.
Vaci împrumutate doar ca să fie pozate
Michy Nioață și-a schimbat de mai multe ori declarațiile, în timpul anchetei și al procesului, dând vina ba pe campania electorală, ba pe procurorul DNA, care a instrumentat dosarul, ba pe avocați, pe care i-a acuzat de trădare. Primarul a fost acuzat nu doar că a folosit vaci de împrumut, ci și că i-a dus pe reprezentanții AFIR, veniți în control, să fotografieze gradjul unui vecin, el neavând unul adaptat pentru numărul declarat de bovine. Ca să se apere, primarul a spus că vacile obișnuiau să doarmă și prin vecini și comisia a pozat imobilul în care ar fi fost “cazate” vacile în seara respective. În afacerea cu bani europeni, primarul din Bumbești Pițic și-a băgat și nepoata, care a recunoscut că a fost la întâlnirea cu comisia AFIR, în locul fetei edilului, care please în Anglia. Nepoata a scăpat cu o condamnare cu suspendare, în baza acordului de recunoaștere. Azi, Curtea de Apel Craiova a menținut condamnarea cu executare, pentru primarul Nioață. „Condamnă pe inculpatul Nioață Michy, la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată. În baza art. 66 alin.1 lit. a), b) ?i g) ?i art. 67 C.pen. condamnă inculpatul Nioașă Michy la pedeapsa complementară a interzicerii exercitării, pe o durată de 2 ani, a următoarelor drepturi : a) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; b) dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; g) dreptul de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, care se va executa, în conformitate cu prevederile art. 68 alin. 1 lit. b C.p., de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În baza art. 65 alin.1 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b) ?i g) C.pen. Face aplicarea disp. art. 60 Cod penal. În baza art. 322 alin.1 C.pen. cu aplic. art. 35 alin.1 Cod penal (7 acte materiale), Condamnă pe inculpatul Nioață Michy la pedeapsa de 9 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. În baza art.38 alin.1 și art.39 alin.1 lit.b) C.pen. dispune contopirea pedepselor de 2 ani închisoare și pedeapsa de 9 luni închisoare în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care adaugă sporul de 1/3 din pedeapsa de 9 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa de 2 ani si 3 luni închisoare, în regim de detenţie”, se arată în decizia Curțiid e Apel Craiova.
Prin aceeași sentință, fiica primarului, Alina Adnana Mariana Doboș (fostă Nioață), a fost condamnată la doi ani, iar doi angajați ai Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, respectiv Monica Zdrăilă și Valeriu Gogelescu, au fost condamnați la câte doi ani cu suspendare.