După 20 de ani, primarul din Suceava a renunțat la scaun, dar a apelat la un tertip câștigător, ca să rămână ”la butoane”. Ion Lungu s-a autopropus city manager al viitorului primar și, conform presei locale, ar fi schimbat și partidul, trecând de la PNL, la PSD.
Mihai EREMIA
Într-o magistrală mișcare politică, de a rămâne la butoanele direcționării contractelor publice, primarul Ion Lungu se autopropune City manager în viitorul mandat de primar al lui Vasile Rîmbu, concomitent cu schimbarea culorii politice prin înrolarea în Partidul Social Democrat (PSD). Chiar și un mandat de parlamentar în viitoarea legislatură este obiect de negociere pentru Ion Lungu, la schimb cu asigurarea că banii publici din contractele din Suceava ajung la aceiași destinatari, care l-au susținut pe parcursul celor 20 de ani de păstorire a primăriei. Pentru că banii nu au culoare politică, ci doar asigură bunăstarea aceluiași grup de interese local.
O scurtă incursiune în istoria combinațiilor locale din ultimul deceniu – a se citi licitațiile publice ale Primăriei Suceava, disponibile pe siteul https://www.e-licitatie.ro/pub – arată că autoritățile locale ori sunt atât de incompetente încât nu reușesc să organizeze o licitație așa cum prevede legea, ori au inventat un modus operandi care le permite să alimenteze cu bani publici firmele membrilor de familie și ale prietenilor, indiferent de ce spune legea sau decid instanțele de judecată. Cum primarul Ion Lungu are o experiență de 20 ani într-ale administrării urbei cu mână de fier, cu care ”taie și spânzură când ceilalți nu i se supun” și, după cum a mai scris presa (https://www.national.ro/politica/suceava-orasul-captiv-baronul-lungu-stapaneste-de-16-ani-capitala-moldovei-696322.html/), el însuși este „cel mai prosper om din oraș”, prima variantă este greu de crezut.
Pentru a continua firul poveștii, merită să ne aplecăm puțin asupra eroilor locali, care sunt demni de toată isprava de a se bucura de bani publici. Un astfel de erou este, Diasil Service SRL, administrată de beneficiarul real, Anton Curelariu, deși deținută în acte de fiul său, Cristian și soția Georgeta, este o companie cu lipici la banii publici din județ, în ultimii ani obținând contracte bunicele, inclusiv de la Primăria Suceava, în valoare de câteva milioane de euro, multe dintre acestea fiind achiziții directe, adică atribuite după bunul plac al administrației locale. De altfel, Anton Curelariu și Ion Lungu sunt vechi prieteni, iar Diasil Service SRL este cunoscută în media locală, ca fiind „firma preferată a primarului” (https://www.stirisuceava.net/2022/05/diasil-continua-bataia-de-joc-la-adresa.html), pe care cel din urmă o tot laudă la începutul fiecărei ierni, declarându-se „mulțumit” de modul în care „s-a pregătit pentru intervenţiile pe timp de iarnă”. Dacă cei doi n-or fi cuscri, așa cum au speculat unii suceveni prin comentarii la o postare de pe Facebook, încă disponibilă aici: https://www.facebook.com/ion.lungu.primarsv/posts/pfbid0y41e9e4bdrkwCfU1ZGZ9Kpoz17T9ZaTNVcLUPtgrRN5QEmsES3Yk2fQZrSQbGeD6l, e bună și relația de cumetrie pentru „cultivarea” unor relații reciproc avantajoase.
În aceeași scenă intră și controversatului afacerist sucevean Vasile Florea, cercetat penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani și condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru fraudă cu fonduri europene, în 2022 (așa cum a relatat presa centrală: https://www.g4media.ro/inca-un-afacerist-a-scapat-de-dosarul-penal-pentru-evaziune-dupa-ce-a-achitat-prejudiciul-vasile-florea-a-primit-insa-2-ani-de-inchisoare-cu-suspendare-pentru-frauda-cu-fonduri-europene-decizia-nu.html). Acesta deține Florconstruct SRL, și ea cu lipici la banii publici, având în vedere că, analizând datele publice de pe https://www.e-licitatie.ro/pub, doar din 2016 încoace a câștigat contracte în valoare totală de aproape 250 milioane euro, din care vreo 20 milioane euro doar de la Primăria Suceava. Este posibil ca primarul en-titre Ion Lungu să fi auzit de această firmă. Mai ales că, deși firma este specializată în lucrări de construcție a drumurilor și autostrăzilor, iar cele mai multe contracte au ca obiect construcția sau reabilitarea de drumuri, Vasile Florea nu s-a dat în lături nici de la afacerile „puturoase” cu deșeuri și gunoi menajer, pentru că banii n-au miros. Având în vedere uriașa infuzie de bani publici în firma lui Vasile Florea și faptul că acesta continuă să câștige contracte în ciuda problemelor penale, nici măcar nu mai trebuie căutate legături de înrudire sau încumetrire între Vasile Florea și Ion Lungu, pentru că nici nu mai contează care este natura acestor relații.
O altă filieră de acces la bani publici este Ritmic Com SRL. Conform site-urilor specializate privind situația companiilor din România, precum https://www.listafirme.ro/, Ritmic Com SRL este firma omului de afaceri Costel Corneanu, care le-a cam încercat pe toate în județ, doar să-i meargă afacerile bine. De pildă, a făcut afaceri în parteneriat cu cine s-a putut, printre alții cu Cătălina Elena Vartic, actualul director al Registrului Comerţului Suceava, potrivit Lege5.ro, cei doi fiind anterior asociați în cadrul companiei Card Expert SRL, care în prezent este deținută doar de doamna Vartic. Apoi, și-a băgat picioarele în apa politicii, pentru a vedea dacă-i călduță și în 2016 a candidat la funcția de consilier local la Suceava, pe listele ALDE, fără succes. În final, și-a mutat sediul companiei la Iași, în speranța că acolo sunt oameni mai prietenoși cu antreprenorii, deoarece în Suceava, spun gurile rele, nu a reușit să-l aburească pe Petrică Ropoată, șeful ANAF Suceava, care-i tot cerea plata dărilor către buget. Nu de alta, dar e păcat ca milioanele de euro câștigate din contracte atribuite de autoritățile locale din județul Suceava, în mod special de primarul din Șcheia, al cărui fiu este angajat fix la Ritmic Com SRL (vezi aici: https://stiridinbucovina.ro/documentraportul-curtii-de-conturi-suceava-arata-un-prejudiciu-de-4-083-396-lei-adus-primariei-scheia-de-catre-ritmic-srl-fiul-primarului-bogdan-andriciuc-director-la-aceasta-firma/), să se întoarcă tot la Suceava, prin plata taxelor și impozitelor.
Mai recent, în aceeași scenă apare și eternul element feminin, în persoana fiicei lui Vasile Florea, și anume Diana Ioana Răileanu, care deține, împreună cu soțul, Tudor Codrin Răileanu, firma Royal Construct Bucovina SRL, un nou protagonist care dorește să acceseze fonduri publice, de această dată în domeniul salubrizării din Suceava.
Primarul Ion Lungu susține, potrivit presei (https://www.monitorulsv.ro/Ultima-ora-local/2024-03-06/Salubrizarea-stradala-pentru-urmatorii-opt-ani-scoasa-la-licitatie-de-Primaria-Suceava), că a lucrat la îmbunătățirea clauzelor contractului precedent „în ceea ce privește cositul spațiilor verzi, tunsul gardurilor vii, transportul deșeurilor care nu sunt conforme” și că abia așteaptă să lucreze pe noul contract, pentru ca sucevenii să aibă străzile atât de curate, încât să mănânce de pe jos, însă licitația pare să fie pecetluită încă din start.
Deși Ion Lungu se face că evaluează ofertele pentru a o alege pe cea mai bună, în realitate concurența între ofertanți este un fals grosolan, având în vedere că, din informațiile primite de la oameni de bine, care cunosc realitatea economică suceveană, firmele lui Vasile Florea și ale membrilor săi de familie, care formează o asociere, „sunt în poziție de subcontractanți la activitățile de salubrizare din Suceava”, încredințate asocierii Diasil Service SRL și Ritmic Com SRL. Ca într-o mare „frăție” a contractelor publice, așa-zișii competitori au numeroase parteneriate comerciale, schema tranzacțiilor financiare dintre aceștia fiind simplă și lucrativă.
În 2024, pare că Anton Curelariu (Diasil Service SRL) și Costel Corneanu (Ritmic Com SRL) se află în competiție acerbă cu odraslele lui Vasile Florea, însă analiza achizițiilor publice pe https://www.e-licitatie.ro/pub demonstrează altceva.
În 2015, Anton Curelariu și Vasile Florea (prin Florconstruct SRL) erau parteneri pentru câștigarea contractului cu același obiect. Apoi, ca să vezi, Ritmic Com SRL este asociată cu Florconstruct SRL și Fritehnic SRL, în operarea activității de administrare a centrului de management integrat al deșeurilor de la Moara, contract semnat cu Consiliul Județean Suceava în 2019, pentru suma de circa 19 milioane euro, fără TVA. În același timp, Fritehnic SRL și Florconstruct SRL au fost contraofertanți la 5 licitații pentru salubrizare, adjudecate de Ritmic Com SRL, organizate în mai multe localități din județul Suceava, în vreme ce Ritmic Com SRL a jucat, fals desigur, rolul de contraofertant la o licitație câștigată de Fritehnic SRL.
Sunt multe alte lucruri de povestit, despre protagoniștii menționați, însă pentru suceveni ar fi mai bine ca aceștia să fie trimiși acasă. Cu toate că zgomotul strident al licitațiilor organizate de Ion Lungu nu prea a trezit atenția organelor de cercetare penală, e cazul ca telenovela suceveană să se încheie înainte ca Ion Lungu să apuce să regizeze un nou episod. Și, dacă primarul actual s-o fi săturat de atâta para-ndărăt în cei 20 de ani de mandat și, de data asta, îl lasă viitorului primar, Vasile Rîmbu, amânând luarea unei decizii, atunci trebuie rapid investigate și legăturile protagoniștilor noștri, cu deja viitorul primar ales al Sucevei, având în vedere că mai toți au zeci de contracte câștigate cu Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, pe vremea când Rîmbu era manager al instituției spitalicești (tot https://www.e-licitatie.ro/pub arată câte cotracte și cu ce valori, pentru cei interesați).
Sursa foto: Mediafax