Deputatul USR, Radu Miruță, a depus o inițiativă legislativă, ce prevede ca un anumit procent din suma achitată, anual, de Complexul Energetic Oltenia, pentru certificatele de dioxid de carbon, să revină administrației județene a Gorjului, iar banii respectivi să fie folosiți pentru construirea unui spital nou și pentru investiții în sistemul de sănătate. Parlamentarul susține că ar fi o compensație, pentru problemele de sănătate, pe care le generează activitatea de minerit. „Am depus astăzi la Secretariatul General al Senatului (prima cameră sesizată) un proiect de lege care propune întoarcerea anuală a 15% din banii pe care România îi încasează din vânzarea certificatelor de carbon în județele de pe raza cărora au fost cumpărate. Prin lege, banii vor putea fi utilizați doar pentru construirea unui spital nou în județ, sau după caz, investiții în infrastructura medicală de stat existentă.
Dacă suma revenită este mai mare decât pragul de 3 milioane de euro, proiectul menționează că cei de la Consiliul Județean pot utiliza banii doar pentru a construi de la 0 un spital nou.
Este incorect și imoral ca județe precum Gorjul să aibă enorm de suferit economic în urma obligației de a plăti certificate de carbon, iar acești bani să fie utilizați la nivel național, fără a întoarce ceva special județului din care au fost generați, timp în care decalajele privind calitatea vieții față de alte județe să se adâncească”, a anunțat deputatul Radu Miruță.
Parlamentarul de Gorj spune că, doar pentru anul în curs, județul Gorj ar beneficia de peste 20 de milioane de euro, raportat la sumele plătite de Complexul Oltenia, pentru certificatele CO2. „Județului Gorj i-ar reveni anul acesta 22 milioane de euro, cu drept de utilizare pentru a demara construcția unui spital nou și este cel mai avantajat dintre județele beneficiare. Se face în acest fel o reparație absolut necesară în acord cu realitatea din multe județe afectate de decarbonare, acolo unde sunt foarte mulți oameni în floarea vârstei cu sănătatea șubrezită de anii grei de muncă și care au dreptul, alături de ceilalți concetateni, la un sistem de sănătate modern, eficient și ușor accesibil”, a mai adăugat Miruță.