Promisiune: chinezii fac un grup energetic la Rovinari. Grupurile actuale, oprite din lipsă de cărbune

1
1514

Reprezentanții Ministerului Energiei și ai Complexului Energetic Oltenia anunță, de șapte ani, că o companie chineză va construi un nou grup energetic la Rovinari. Azi, au scos la poză și reprezentanți ai investitorului, dar au refuzat să răspundă cum vor asigura cele 5 milioane de tone de cărbune, negociate pentru noua capacitate de producție. La Termocentrala Rovinari, tocmai din lipsa lignitului, a fost oprit un grup energetic, săptămâna trecută, al doilea în ultima lună.

Investiția chineză de la Termocentrala Rovinari, promisă încă din 2012, este fluturată din nou, de către liderii PSD. Cei care în urmă cu șapte ani garantau construirea unui nou grup energetic, de aproximativ un miliard de euro, de compania China Huadian Engineering Co. LTD, anunță acum reluarea negocierilor. Cinci milioane de tone de cărbune ar trebui să asigure Complexul Energetic Oltenia (CEO), pentru viitoarea capacitate de producție și asta în condițiile în care stocurile companiei gorjene sunt pe avarie. Săptămâna trecută, unul dintre grupurile de la Termocentrala Rovinari a fost oprit, din lipsă de lignit, asta după ce, în urmă cu două săptămâni, în timpul unei greve de o săptămână a minerilor, aceeași termocentrală a oprit un grup energetic. Andrei Maioreanu, vicepreședinte PSD Gorj, ajuns, între timp, secretar de stat în Ministerul Energiei, a venit azi la Târgu Jiu, să se laude cu deblocarea negocierilor. La un breefing de presă, la care nu au fost acceptate întrebări legate de problemele din companie, au participat, pe lângă directori ai CEO și doi reprezentanți ai societății chineze.

Reprezentant chinez, adus ca bibelou în fața jurnaliștilor. Nu avea voie să vorbească

În 2012, pesediștii anunțau că la Rovinari se va construi un nou grup energetic, de 600 MW, iar pe 25 ianuarie 2013, era semnat un memorandum, între CEO și compania chineză, care prevedea ca implementarea proiectului să fie făcută de o societate cu capital mixt, de tip IPP. Negocierile s-au blocat, pentru câțiva ani. În acest an, în ianuarie, negocierile s-au reluat, iar reprezentanții Complexului Oltenia și ai Ministerului Energiei au anunțat acest lucru, cu surle și trâmbițe. Jurnaliștii au fost invitați la o întâlnire cu cele trei părți. La întâlnirea cu jurnaliștii, de la sediul Complexului Energetic Oltenia, a lipsit chiar reprezentantul ministerului, pe probleme de minerit, Doru Vișan. A fost băgat la înaintare Andrei Maioreanu, deși are atribuții în domeniul hidroenergiei. După ce a citit, aproape un sfert de ceas, despre telenovela cu chinezi, secretarul de stat de la PSD a refuzat să răspundă la întrebări legate de cărbunele pe care ar trebui să-l asigure pentru funcționarea noului grup. Maioreanu s-a limitat la a scune că noul grup face parte din strategia energetică a țării, ce urmează a fi aprobată. “Subiectul este prins în strategia energetică națională, la capitolul obiective de investiții strategice de interes național. Strategia energetică a României este în curs de aprobare, conform Legii 123, care este posibil să fie pe masa guvernului în februarie 2013 sau, conform calendarului aprobat la nivelul Ministerului Energiei, în luna mai 2019”, a declarat Andrei Maioreanu.

Nici reprezentanții companiei chineze nu au fost lăsați să vorbească. Același secretar de stat, care a monopolizat declarațiile, a spus că partenerii prezenți la breefingul cu jurnaliștii “nu au mandat să vorbească”. Adică au fost aduși doar de decor.

Cum asigură CEO 5 milioane tone cărbune? „Vom vedea”

Secretarul de stat s-a arătat chiar deranjat de întrebările insistente ale jurnaliștilor, legate de garanțiile impuse de partea chineză și de situația cărbunelui. “Discutăm de aproximativ 5 milioane de tone de lignit. Vom vedea în ce condiții vom putea să facem acest lucru. Strategia de dezvoltare a Complexului Energetic Oltenia are foarte clar un punct dedicat acestui subiect, unde face o analiză și vine cu soluții foarte clare pentru ce înseamnă asigurarea acestei cantități de cărbune. Avem resurse, avem lignit în bazinul Oltenia, da? Avem posibilitatea, după atâția ani, să punem în operă un grup energetic important, haideți să depășim aceste momente, să vedem cum decurg lucrurile pe ce a mai rămas de negociat”, a spus Maioreanu.

De la începutul anului, a fost negociat acordul acționarilor, iar în perioada următoare, reprezentanții ministerului de resort anunță alte negocieri, pe contractul de furnizare a cărbunelui și pentru contractul ce prevede locația, respectiv superficie, servitute și uz. Aceiași comunicatori susțin că vor fi 4.000 de locuri de muncă, în perioada de implementare a proiectului, adică până la construirea grupului energetic. Nu au fost oferite, însă, detalii legate de prețurile negociate pentru cărbune, de profitul din vânzarea energiei, sau de facilitățile de la stat, solicitate și oferite părții chineze.

1 COMENTARIU

  1. Și la termocentrala Mintia, din cadrul CEH, „veni, vedi, vici”… Venit, văzut, plecat acesta este sloganul PSD acum, că se apropie alegerile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here