Protest CEO. Anunță pichetări și în Craiova. „Ne-a ajuns cuțitul la os”

0
690

Câțiva angajați de la Termocentrala Ișalnița, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, s-au solidarizat cu minerii și energeticienii care pichetează Prefectura Gorj. Grupul din Dolj a protestat alături de colegii de la Târgu Jiu, declarându-și neîncrederea în proiectele de reorganizare a companiei. „Am venit aici în semn de susținere pentru colegii noștri și angajații CEO, susținem proiectul de lege 75/2001 și sperăm să se aprobe. Eu, unul, sunt tânăr, anul ăsta fac 20 de ani de zile de muncă, dar sunt colegi de-ai noștri care muncesc de o viață și cred că au dreptul, în urma planului ăsta de restructurare, care se va aproba sau nu se va aproba, oamenii sunt în ceață și nu știu ce-i așteaptă ziua de mâine. […] Nu vă pot spune oficial nimic, dar pe săptămâna viitoare încercăm să vedem ce facem și noi la Primăria Craiova. Am vorbit cu domnul Vâlceanu, de la Craiova II, rămâne să stabilim detaliile, pentru o pichetare”, a declarat Cătălin Gagiu, de la Sindicatul Energia Ișalnița.

Costul de producție/ MW, peste cel de vânzare

Condițiile asumate de conducerea companiei și de Guvern, în fața Comisiei Europene, sunt imposibil de atins, spune protestatarul de la Ișalnița. Asta, deoarece costul de producție depășește prețul de vânzare a megawatt-ului. „Acum, în momentul de față, părerea mea e că ne-a ajuns cuțitul la os. Plătim foarte multe biruri, certificate de CO2, certificate verzi, care sunt și ele în jur de cinci milioane  de euro pe an. Plătim apa în cascadă, la Rovinari, la Turceni, la Ișalnița, plătim miliarde pe apa care se dă în cascadă. Eu am o matematică simplă, nu știu cum au domnii deputați și senatori. Îmi spune mie CEO să ies pe profit. Păi, eu niciodată nu o să ies pe profit, dacă eu închei contracte bilaterale în bandă pe 5-10 megawați și îl dau cu 280 lei, în medie și iau certificatul cu 53 de euro, cum a fost ieri, și mă mai costă cărbunele, de când îl scot din carieră și până îl transform în curent electric, încă 100 și ceva de lei. Gândiți-vă că ajungem undeva la 360 – 370 de lei, iar eu închei contractul pe 280. Pe PZU, ieri și alaltăieri, a fost 332 de lei. Nici pe PZU, unde se zice că prețurile sunt mai mari, nu-mi acoperă mie MW-ul vândut”, sunt calculele făcute de Cătălin Gagiu, care lucrează de 20 de ani în CEO.

Salariații sunt sceptici și în ceea ce privește proiectul de restructurare a companiei și de înlocuire a grupurilor pe cărbune, în primă fază, cu grupuri de gaz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here