Tg Jiu. Sancțiuni după moartea unui copil în spital: medicii scapă cu reducerea a 10% din salariu

0
249

La aproape jumătate de an după moartea unui adolescent de 16 ani, în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, conducerea unității anunță sancțiuni ridicole, față de medicii implicați: reduceri salariale de 10% și un avertisment scris.

Minorul din comuna Scoarța a ajuns la spital pe 11 noiambrie 2024, cu dureri abdominale severe, fiind diagnosticat cu peritonită, ce necesita intervenție chirurgicală imediată. Medicii l-au pasat de la o secție la alta, iar chirurgul care era de gardă a refuzat să-l opereze, motivând că nu are competențe în chirurgia pediatrică și a solicitat transferul la Craiova. Mutarea pacientului a întârziat, deoarece la Serviciul de Ambulanță Gorj nu era niciun medic de gardă și a fost solicitată o salvare cu echipaj de la Craiova.

Copilul a murit, după aproximativ șase ore de tărăgănări, sub ochii cadrelor medicale, nemairezistând până la sosirea echipajului din Dolj. La vremea respectivă, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a aplicat amenzi de 3.000 de lei medicului chirurg și celui de la Unitatea de Primiri Urgențe, iar Poliția a anunțat că a întocmit un dosar penal.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu a anunțat, în paralel, o anchetă internă, însă comisia de disciplină nu s-a putut constitui, deoarece medicii unității locale au refuzat să facă parte din aceasta. Ulterior, s-a anunțat cooptarea unor cadre de la alte spitale.

După aproape jumătate de an, rezultatul anchetei în cazul morții pacientului de 16 ani este rușinos: două sancțiuni de reducere salarială temporară pentru un medic de urgență și un chirurg și o mustrare scrisă pentru șeful UPU. Nicio demitere, nicio suspendare din funcție. Sistemul își protejează oamenii, indiferent de victime.

Conform unui comunicat emis de unitatea medicală, luni, comisia de disciplină admite că au fost încălcate protocoalele, fișele de post și regulamentul intern. Totuși, evită să se pronunțe asupra cauzei reale a morții sau asupra suspiciunilor de malpraxis, pasând responsabilitatea către Serviciul de Medicină Legală Gorj și Colegiul Medicilor. ”Ținând cont de concluziile cuprinse în Raportul de cercectare disciplinară, managerul unității sanitare a dispus aplicarea următoarelor sancțiuni disciplinare:
– reducerea salariului de bază cu 10% pe o perioadă de 3 luni, potrivit prevederilor art 248, alin (1), lit d din Legea 53/2003-Codul Muncii cu modificările și completările ulterioare, pentru medicul specialist medicină de urgență;
– avertisment scris potrivit prevederilor art 248, alin (1), lit a din Legea 53/2003-Codul Muncii cu modificările și completările ulterioare, pentru medicul șef UPU;
-reducerea salariului de bază cu 10% pe o perioadă de 3 luni, potrivit prevederilor art 248, alin (1), lit d din Legea 53/2003-Codul Muncii cu modificările și completările ulterioare, pentru medicul primar specialitatea chirurgie generală.
Comisia de cercetare disciplinară a verificat respectarea protocoalelor, procedurilor, atribuțiilor din fișele de post, prevederilor Regulamentului de Organizare și Funcționare și ale Regulamentului Intern, precum și respectarea legislației în vigoare. Comisia de cercetare disciplinară nu are competența de a se pronunța cu privire la cauza decesului, aceasta urmând să fie stabilită și comunicată de SML Gorj și nici asupra suspiciunii existenței unui posibil caz de malpraxis, pentru aceasta existând comisii la nivelul Colegiul Medicilor Gorj și DSP Gorj”, se arată în comunicatul spitalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here