Șeful Direcției Miniere a CEO, în conflict de interese. Cu o mână aprobă bani pentru UATAA, cu alta îi direcționează la CEO

0
783

Șeful Direcției Miniere a Complexului Oltenia, Constantin David, a încălcat legea incompatibilității și a conflictelor de interese și riscă să rămână doar aspirant la scaunul de primar al municipiului Motru, la care râvnește de mai mulți ani. Înainte de fi promovat la structura centrală a companiei, David a ocupat funcția de director al UMC Motru și în același timp a fost și consilier local, ales pe listele PMP. A cochetat, apoi, cu PNL, care i-a sprijinit ascensiunea, iar după ce a mirosit declinul bărcii liberale, a început să tatoneze terenul la PSD, unde surse din partid spun că s-ar întoarce, ca să poată să-și mai păstreze poziția.
Conform legii, după alegerile locale din 2020, acesta a avut la dispoziție 15 zile, pentru a renunța la una din cele două calități pe care le deținea: director la UMC și consilier. Nu a renunțat la niciuna și a intrat în incompatibilitate, din octombrie 2020, după ce a fost validat în Consiliul Municipal Motru. Forul din care face parte David este cel care alocă sume Uzinei de Agent Termic (UATAA) Motru. Banii acordați cu votul consilierilor locali au fost folosiți apoi, de uzină, pentru a achiziționa cărbune de la Complexul Energetic Oltenia (CEO), contractul fiind semnat și de directorul UMC Motru, Constantin David.
În data de 18 octombrie a.c, David a fost propulsat director la Direcția Minieră, adică avansat „la oraș”, unde a luat după el și starea de incompatibilitate, păstrând și calitatea de consilier local.
Ce spune legea
Legea 191/2003 stabilește ca incompatibilă funcția de consilier local, cu cea de director la o societate de interes național, cum este CEO, și care are sediul sau filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă. De asemeni, textul interzice consilierilor locali să încheie contracte cu societățile înființate de consiliile locale. Ori, directorul Constantin David a semnat, în calitate de reprezentant al CEO, contracte de achiziție de cărbune, încheiate între CEO și UATAA.

”Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective” (Art 90, al1).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here