Sindicatele din CEO solicită memorandum, pentru exceptarea de la aplicarea legii austerității, care ar lăsa angajații companiei miniere fără o parte a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță, de la începutul anului viitor.
O adresă comună a federațiilor Mine Energie și Univers, semntă de liderii Dumitru Pîrvulescu și Gabriel Căldărușe, solicită conducerii Complexului Energetic Oltenia să facă demersuri, pentru ca Ministerul Energiei să facă un memorandum în acest sens.
„Prevederile Legii nr. 296/2023, aplicabilă și Societății Complexul Energetic Oltenia SA, au un impact direct și semnificativ asupra forței de muncă cu privire la drepturile salariale, valoarea tichetelor de masă și voucherele de vacanță, stabilită prin contractele colective sau individuale de muncă. Însă, în conformitate cu art. LXXVI alin. (1) din această lege, în cazuri justificate, Guvemul României poate excepta, parțial sau total, anumite categorii de operatori economici de la aplicarea acestor prevederi, printr-un memorandum inițiat de Ministerul Energiei.
Activitatea salariaților societății se desfășoară în condiții speciale de muncă, cu instalații și echipamente energetice și miniere care presupun efort fizic deosebit și suprasolicitare, lucrul sub acțiunea agenților chimici, temperaturi extreme, pulberi de cărbune și cenușă, vibrații, zgomot, luminat artificial, manipularea de mase agabaritice, lucrul continuu, în tot timpul anului, sub influența directă a intemperiilor (ger, zăpadã, ploi, arşiță, ceață). Desfășurarea activității în aceste condiții necesită un efort fizic mare și asigurarea condițiilor de recuperare a forței de muncă și a unei alimentații corespunzătoare.
Utilizarea voucherelor de vacanță are ca scop principal tocmai recuperarea forței de muncă,
fiind utilizate în principal în stațiuni balneoclimaterice pentru tratarea diferitelor afecțiuni medicale dobândite ca urmare a activității îndelungate desfășurate în aceste condiții de muncă. O reducere cu 50% a valorii acestora, în contextul majorării tuturor prețurilor și tarifelor aferente recuperării forței de muncă, ar afecta substanțial tocmai scopul pentru care aceste vouchere au fost acordate salariaților prin contractul colectiv de muncă, cu consecințe negative asupra sănătății salariaților, afectată deja de condițiile grele de muncă.
De asemenea, reducerea valorii tichetelor de masă, în contextul impunerii suplimentare a acestora cu contribuția de 10% de asigurări de sănătate, va amplifica starea generală de nemulțumire. Având în vedere condițiile speciale de muncă, impactul social deosebit și importanța muncii salariaților, pentru evitarea unor conflicte majore de muncă, ținând seama de drepturile negociate prin contractul colectiv de muncă în vigoare și în contractele individuale de muncă, vă solicităm să inițiați urgent demersurile necesare exceptării societății de la aplicarea prevederilor mai sus menționate din Legea 296/2023″, se arată în adresa semnată de liderii celor două federaţii.