Un proiect de modernizare a iluminatului public din Târgu Jiu, început în urmă cu doi ani, a fost finalizat, iar autoritățile municipale spun că investiția a redus considerabil facturile. Valoarea proiectului a fost de 24 milioane lei, din care Primăria Târgu Jiu a suportat 3,13%, diferența fiind fonduri europene. Autoritățile publice spun că, prin acest proiect, s-au redus la 30% consumul și emisiile de dioxid de carbon. ”Prin implementarea proiectului, s-a redus consumul specific și emisiile de CO2, cu 70%. Acest proiect are o istorie interesantă. În 2019 a fost semnat contractul, documentele au fost depuse anterior. La nivelul regiunii Oltenia, am reușit să obținem jumătate din suma care era alocată pentru astfel de proiecte, pe toată regiunea”, a afirmat primarul Marcel Romanescu, într-o conferință de presă.
18 kilometri de rețea au fost înlocuiți. În sediul Primăriei Târgu Jiu a fost organizat un dispecerat, care gestionează sistemul de iluminat public din oraș. „Consumul mediu anual în kw a fost la început de proiect 916.000 de kw pe an, am ajuns la 274.000 de kw, cu posibilitatea ca în baza programului, să reușim să mai reducem, în funcție de necesitățile iluminării bulevardelor. Scăderea anuală estimată a CO2 a fost de la 214,43, la începutul proiectului, 64,25”, a spus directorul tehnic al primăriei, Marius Ionescu.
Autoritățile din Târgu Jiu vor să înființeze un parc fotovoltaic, în zona Ciocârlău, care să asigure independența energetică a municipiului.