Un traseu montan inedit a fost amenajat în Munții Vulcan, pe ruta fostelor tranșee din Primul Război Mondial.
În zona montană a județului Gorj a fost inaugurat, la sfârșitul săptămânii trecute, primul traseu turistic cu tematică istorică, dedicat luptelor purtate de armata română în Primul Război Mondial. Amenajat de Salvamont Gorj, împreună cu un grup de voluntari, traseul este denumit „Traseul Tranșeelor”. Noua rută montană pornește din satul Bâlta, comuna Runcu, urcă pe valea Bâlții și ajunge în vârful Arcanu, unde se păstrează încă vizibile tranșee folosite de armata română în timpul luptelor din toamna anului 1916. Potrivit cercetărilor istorice realizate de organizatori, în aceste tranșee a luptat Compania a 16-a din Batalionul IV al Regimentului 18 Infanterie Gorj. Un detaliu deosebit de important este acela că, în prima perioadă a luptelor din zonă, această companie a fost condusă de căpitanul Gheorghe Tătărăscu, cel care avea să devină prim-ministru al României și ministru al afacerilor externe.
Pentru punerea în valoare a acestor repere istorice, traseul a fost dotat cu stâlpi de marcaj prevăzuți cu săgeți indicatoare, elemente reflectorizante, fotoluminescente și, în premieră la nivel național, lămpi solare pentru orientare nocturnă. De asemenea, într-unul dintre cele mai bine conservate sectoare ale liniei de tranșee au fost instalate două panouri informative cu detalii despre desfășurarea luptelor, amplasarea trupelor, viața în tranșee și personalitatea lui Gheorghe Tătărăscu. Informațiile sunt completate cu reproduceri după hărți și fotografii de epocă.
Acțiunea face parte dintr-un proiect mai amplu de valorificare a patrimoniului istoric din zona montană a județului Gorj. Potrivit directorului Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, urmează amenajarea unui al doilea traseu tematic în masivul Parâng, în zona Crasna-Mușetești, precum și înființarea unor puncte muzeale permanente cu artefacte descoperite în tranșee. De asemenea, este în lucru un film documentar dedicat ultimei lupte a Ecaterinei Teodoroiu, realizat chiar în tranșeul identificat la Mărășești, în cadrul unei campanii de cercetare desfășurate la finalul anului trecut. Proiectul a fost realizat și cu sprijinul Muzeului Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu”, al Asociației Prospectorii Istoriei din Comănești, al unor asociații de reconstituiri istorice, specialiști în cinematografie și numeroși voluntari.