Un raport publicat de Ministerul Sănătății, privind situația spitalelor din țară, cu privire la securitatea la incendii, arată o situație alarmantă. Aproape 2.000 de unități medicale au deficiențe în acest senst. Notele-raport au fost întocmite în luna decembrie a anului trecut, după verificări efectuate în secțiile ATI, în urma incendiului din unitatea Covid de la Piatra Neamț, unde 12 pacienți au murit. După tragedia din Neamț, au fost efectuate 292 de controale la secţiile ATI din țară, în care s-au constatat 1.921 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor, dintre care doar 138 au fost soluţionate între timp. În rapoartele publicate azi de Ministerul Sănătății, se arată că pentru respectivele deficiențe, au fost aplicate 1.493 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.402 avertismente şi 91 amenzi în cuantum de 448.401 lei.
Printre unitățile cu probleme se numără și trei spitale din Gorj, care funcționează fără autorizații de securitate la incendiu. În raportul facut public apar: Spitalul Orăşenesc Bumbeşti Jiu -corp clădire A, secţia Obstretică Ginecologic, Spitalul de Urgenţă Tg-Cărbuneşti – secţia ATI, Spitalul Orăşenesc Novaci.
Spitalul din Târgu Cărbunești a fost transformat în spital suport Covid, ceea ce arată că autoritățile nu au ținut cont de siguranța pacienților, atunci când au desemnat unitatea drept una pentru preluarea cazurilor din județul Gorj. La momentul respectiv, fiecare director de spital și primar cu spital în localitate au „tras sfori”, pentru ca unitățile să nu fie transformate un unități Covid. Și au scăpat, în primă fază, cei care au avut trecere la partidul de guvernare.
Nota-raport completă, publicată de Ministerul Sănătății, o puteți vizualiza aici:
http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2021/01/Nota-Raport-2020.pdf