Șeful politicii europene de mediu Green Deal, Frans Timermans, a declarat că țările UE ar putea folosi mai mult timp cărbunele, chiar dacă se stabilise un program de reducere a capacităților pe bază de combustibil fosil. Măsura a fost anunțată ca alternativă la gazele rusești. „Lucrurile s-au schimbat. Adică, istoria a luat o întorsătură foarte bruscă în urmă cu o săptămână și trebuie să ne împăcăm cu această schimbare istorică”, a declarat Timmermans, conform Newsenergy.ro, care citează Politico.eu.
Mai mult de o treime din gazul european provine din Rusia. Conform sursei citate, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a spus că, la nivelul UE, trebuie să „ne înțărcăm de dependență, mult mai repede decât ne-am așteptat”. Săptămâna viitoare, UE va lansa un pachet de măsuri care vizează amortizarea impactului pe termen scurt al unei întreruperi a aprovizionării cu gaze rusești.
Agenția Internațională pentru Energie a publicat o analiză, care arată că Europa ar putea reduce importurile rusești de gaze naturale, cu mai mult de o treime într-un an. O „opțiune pe termen scurt” ar fi trecerea de la energia pe gaz prin „folosirea sporită a flotei europene de centrale pe cărbune sau prin utilizarea combustibililor alternativi, cum ar fi petrolul, în cadrul centralelor electrice pe gaz existente”, se arată într-un comunicat de presă.