Satul lui Constantin Brâncuși pare că s-a întors în timp, pentru o zi. Bătrâni care păreau desprinși din alte vremuri, cu bărbi albe și îmbrăcați în straie populare, au stat, tăcuți, în câte un colțișor cu ustensile, și ele vechi de decenii, și au meșteșugit obiecte, pe care le mai vezi doar în muzee. Așezarea a devenit, în weekend, o mare de ii. De la copii care acum fac primii pași, la adolescenți și bătrâni, toți au ieșit la marea șezătoare a bluzei populare, la care au participat 10.000 de oameni.
Festivalul RomanIa Autentică, de la Hobița, a fost o expunere a unei părți din istoria noastră. Meșteri populari din mai multe zone ale țării au lucrat in fața turiștilor. Printre ei și bătrâni care au preluat, din tată-n fiu, arta confecționării diverselor obiecte, cu instrumentar rudimentar sau chiar cu mâna goală și care sunt ultima generație de artizani, neavând cine să le ducă mai departe meșteșugurile.
Printre ei, Ion Retezeanu, ultimul olar din Găleșoaia, un sat renumit, în urmă cu zeci de ani, pentru confecționarea vaselor de pământ. Oamenii din sat au fost strămutați de minerit, iar nea Ion a rămas ultimul deținător al secretelor în ale olăritului. Vasele pe care le face la roată, cândva nelipsite din orice bucătărie, sunt acum obiecte de decor.
Și Alexandru Ilinca, meșter opincar din județul Vâlcea, a ajuns în satul lui Brâncuși cu îndeletnicirea pe care o are de o viață. Bătrânul face încălțări din piele, doar că încălțămintea, lucrată manual, nu mai este în ”trend” de multă vreme. Opincarul se încăpățânează să confecționeze în continuare obiecte, pe care lumea le cumpără pentru farmecul vremurilor de altădată.
La fel ca ei și țesători, cusători, cioplitori în lemn sau decoratori au expus obiecte făcute cu multă migală, în standurile amenajate la Festivalul Iei, de la Peștișani. Aproape 40 de meșteri populari și artiști plastici au venit la eveniment din Gorj, Argeș, Mehedinți sau Vâlcea.
Parada portului popular a fost o altă atracție a evenimentului din Hobița. Nici copiii nu s-au plictisit, pentru ei fiind organizate ateliere de pictat sau modelat în lemn.
”Mii de oameni au stat până dincolo de miezul nopții să asiste la recitalurile folclorice susținute de tarafuri consacrate din Gorj, de Doina Gorjului și soliștii săi. Publicul a reacționat pe măsură și i-a susținut cu ropote de aplauze pe Aurora și Săndel Mihai, Cornelia și Lupu Rednic, Ionuț Dolănescu sau pe maestrul Grigore Leșe, care, încântat de prezența numeroasă a oamenilor, și-a prelungit special pentru public recitalul susținut. Festivalul s-a încheiat cu un frumos foc de artificii în aplauzele tuturor.
Ne revedem cu Festivalul România Autentică la cea de-a șaptea ediție în 2024!”, au transmis organizatorii.
Festivalul România Autentică Hobița 2023 este un proiect cultural finanțat prin Ministerul Culturii.