Deputatul PNL, Gheorghe Pecingină, susține că termenele planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia trebuie prelungite nu doar cu doi ani, cum a declarat ministrul Energiei, ci trebuie aliniate la cele adoptate de alte țări, precum Germania și Polonia. Parlamentarul de Gorj susține că lipsa investițiilor în alte capacități, ce trebuie puse în locul celor pe cărbune, ar putea fi argumentul cu care să se prelungească termenele de închidere, din actualul plan de restructurare a companiei de la Târgu Jiu.
”Sunt termenele pe care le-au solicitat și alte state și pe care le au în discuții, cum ar fi Germania, Polonia, 2030 – 2032, adică să fie o aliniere, pentru că ne demonstrează încă o dată situația internațională, că e bine să-și asiguri tu siguranța energetică, să nu depinzi de alții”, a declarat Gheorghe Pecingină.
Deputatul liberal, care a participat la discuțiile ce au avut loc înainte de a se merge la Bruxelles cu planul de restructurare, susține că ceea ce a fost publicat în acest an, pe site-ul CEO, este diferit de planul inițial, care prevedea închiderea de capacități, doar după ce se construiesc altele în loc. ”Eu nici nu am înțeles de ce în 2026 ar trebui închise grupurile, atâta timp cât nu ai pus nimic în loc. Adică era acest plan, dar prevedea, inițial (cel puțin cel pe care îl știu și eu și la discuțiile căruia am participat) și era alta situația internațională, nu era criza energetică și discuțiile erau că se pune în loc grup pe gaze sau fotovoltaice și atunci poți să închizi. Dar în momentul de față, nu s-a pus nimic în loc și cred că pe acest lucru se poate marșa, pentru că nu poți să bagi nimic în bandă. Adică siguranța Sistemului Energetic Național trebuie asigurată și nu poți să închizi așa ușor, capacitățile din CEO”, a mai spus Pecingină.
Actualul plan de restructurare a CEO prevede închiderea grupurilor de producție a energiei pe bază de cărbune, până în 2026.