Un medic de familie din Târgu Jiu este acuzat că refuză să distribuie tichetele de masă acordate de guvern, persoanelor pe care le-a vaccinat. Doctorița spune că nu este obligată să împartă vouchere oamenilor. Tichetele riscă să-și piardă valabilitatea, de șase luni, deoarece, conform reglementărilor, nicio altă instituție nu le poate distribui, în locul medicului de familie.
Persoanele care s-au vaccinat anti-Covid, la un cabinet de medicină de familie din municipiul Târgu Jiu, nu pot să-și ridice voucherele ce li se cuvin, deoarece medicul refuză să le distribuie. Maria Băluță spune că nu este obligată să împartă tichetele, referindu-se strict la partea juridică, ignorând obligații morale.
Pentru fiecare vaccinat, doctorița a fost plătită, ca și ceilalți medici, cu câte 40 de lei pentru schema completă, iar pe ușa cabinetului este lipit un afiș, care arată că a folosit ser Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză.
Unii dintre pacienții care s-au imunizat în cabinetul medicului de familie au încercat, ulterior, să-și ridice voucherele, fără rezultat, așa că au făcut sesizări. Unii dintre ei au ajuns la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Oamenii au lăsat și acolo petiții, însă nici reprezentanții instituției de sănătate publică nu au reușit să o convingă pe doctorița Băluță, că persoanele pe care le-a vaccinat și pentru care a fost plătită din bani publici au primit și dreptul de a beneficia de vouchere. Legislația care a introdus tichetele de masă prevede că acestea sunt acordate prin centrele de vaccinare sau cabinelete medicale, în care se face vaccinarea.
Contactată, doctorița a încercat să scape de jurnaliști. „Este avocata mea, care răspunde la toate întrebările, nu am ce să vă răspund. Dar pentru ce atâta tam-tam?! Nu înțeleg! Eu nu am semnat niciun contract că voi distribui acele tichete. Uitați, este o doamnă aici, care chiar și dânsa are, întrebați-o pe dânsa, că vă dă mai multe detalii. Și dânsa a făcut cerere”, a spus medicul de familie, în timp ce ne direcționa spre angajata unui cabinet medical vecin, după care a intrat în propriul cabinet. Unii dintre pacienții femeii spun că, atunci când au mers să se vaccineze, au fost puși să semneze că nu vor vouchere.
Scăpare legislativă: Tichetele refuzate de medic nu pot fi distribuite de alta instituție
Tichetele de masă destinate vaccinaților sunt blocate la DSP, deoarece medicul a refuzat să le primească, pentru a le da mai departe. Reprezentanții instituției de sănătate publică spun că nu le pot distribui în locul doctoriței, pe care încearcă să o convingă să se răzgândească. „Am avut și noi sesizări. Am discutat cu medicul respectiv și sper să ajungem la un acord, pentru a fi distribuite aceste tichete de masă și către persoanele care s-au vaccinat în respectivul cabinet medical. Tichetele sunt la noi, la DSP și pot fi ridicate de către medicul vaccinator, pentru a fi distribuite. Noi nu le putem distribui, ci doar către centrele de vaccinare sau către medicii care au contract pentru vaccinare”, a declarat directorul DSP Gorj, Narcis Stoian.
În județul Gorj sunt 72 de medici de familie care au făcut vaccinuri anti-Covid și toți, cu excepția doctoriței din Târgu Jiu, au distribuit vouchere pacienților imunizați.
Conform datelor publicate de Ministerul Sănătății, la data emiterii ordinului, ce reglementează procedura de acordate a tichetelor, „persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare beneficiază de o alocație de hrană în valoare de 100 lei, sub forma a 5 tichete de masă.
Persoanele vaccinate cu schema completă vor putea intra în posesia tichetelor de masă la centrul de vaccinare, cabinetul medicului de familie sau ambulatoriul de specialitate, în funcție de locul în care s-a efectuat imunizarea” (Sursa: Ministerul Sănătății)