Văicăreala primarului din Rovinari, care a acuzat fosta conducere a Complexului Oltenia, că i-a pus bețe în roate, neacceptând să cedeze șlamul rezultat din desulfurare, pentru o nouă fabrică, se întoarce chiar împotriva edilului Robert Filip. Fostul manager al CEO spune că primarul i-a solicitat materia primă, pentru o firmă privată, dar evitând calea legală și anume o licitație. Mai mult, șlamul nu putea fi transportat, deoarece CEO nu are instalație de uscare, iar investiția costa 10 milioane euro.
Mărul discordiei este materia rezultată în urma desulfurării, care a atras un dosar penal, denumit de presă „Șmen dens”, în care procurorii DNA au vizat modul de atribuire a lucrărilor pentru construirea gropii de cenușă în sistem „șlam dens”. Declarațiile primarului din Rovinari, potrivit căruia nu a putut deschide o fabrică nouă în oraș, din cauza unui răspuns negativ, din partea conducerii CEO, sunt desființate de fostul manager al companiei. Sorin Boza spune că edilul Robert Filip i-a cerut să încalce legea, ca să atribuie un contract, fără să organizeze licitație, unei firme private. Filip s-a folosit de această temă, cu care a manipulat în fiecare campanie electorală. Primarul din Rovinari a ieșit public, la posturile mass-media locale, pe care le controlează, și s-a victimizat, acuzând că nu poate deschide o fabrică de gips carton, deoarece managerul de la acea vreme al CEO nu îi dă gipsul rezultat din desulfurare. În realitate, Filip voia ca materia primă să fie dată unei firme pentru care a făcut lobby direct la Boza, care nu a fost de acord să eludeze legea.
„Nu era datoria mea, a lui Boza, să-i dea acest gips. Trebuie sa înteleagă oricine, că este un proces în SEAP, un proces de licitație. Noi, la CEO, și două pixuri dacă cumpăram, trebuia să facem licitație, nu prin încredințare directă. A fost o solicitare directă, dar fiind în competiție cu firma care deține fabrica din Turceni, trebuia automat să fie o competiție. Dar se vede acum, pentru că actuala conducere este susținută politic. De ce nu i-a dat actuala conducere? Pentru că sunt oameni care înțeleg că trebuie o alocare în SEAP. Eu am plecat de 6 luni, dacă era corect, de ce nu i-a alocat actualul directorat?”, a declarat fostul manager al Complexului Oltenia.
Uscarea gipsului, cheltuieli suplimentare de 10 milioane euro pentru CEO
Boza spune că șlamul dens, materia primă solicitată de Filip, nu putea fi livrată în forma în care rezultă din procesul de desulfurare, iar investiția în aparatura necesară uscării și preluării se ridica la 10 milioane de euro.
„Tehnic, nu se poate, pentru că gipsul, cum este preluat de la Turceni, este uscat. Rovinariul nu are instalație de uscare. Scoate un șlam și trebuie investit apoi la 10 milioane de euro, ca să usuce acest gips. Este încă o dovadă că nu știe procesul tehnologic de acolo. Noi, neavând bani de investiții, solicitam ca cel care preia, să investească într-o astfel de instalație. Complexul Oltenia nu are banii să facă o astfel de investiție”, a continuat Boza.
Fostul manager al CEO a postat un răspuns și pe pagina de socializare, dând chiar și sfaturi tehnice, celor care au lansat ideea realizării materialelor de construcții din gips carton.