VIDEO/ Laurențiu Ciurel, Dian Popescu și mai mulți sindicaliști, la lansarea ”planului Simion pentru energie”, la Turceni

0
331

Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurențiu Ciurel, actual director al Termocentralei Rovinari, a fost prezent, joi, la evenimentul AUR, în care s-a lansat ”Planul Simion pentru Energie”. La Turceni, unde a fost organizată acțiunea politică, au fost prezenți și mai mulți sindicaliști, analistul economic Petrișor Peiu, dar și Dian Popescu, fost lider PNL și ALDE, fost afacerist, condamnat într-un dosar în care a fost acuzat că firma pe care o avea cu fratele lui a încasat ilegal sume de la Primăria Peștișani, pentru lucrări neefectuate.

George Simion, candidat la președinție, și-a prezentat planul în domeniul energiei naționale, bazat pe un mix, format de Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Complexul Energetic Oltenia.

Laurențiu Ciurel a povestit că a participat la evenimentul AUR, având o datorie față de Simion, care l-a ajutat, când s-a închis grupul 3 de la Termocentrala Rovinari. Directorul Termo Rovinari a precizat, de la începutul discursului, că nu este interesat de nicio candidatură și a vorbit despre anomalia închiderii de capacități de producție în România și importurile masive de energie, din țări care folosesc tot cărbunele ca materie primă.

”Dacă grupul acesta ar fi funcționat, să știți că acum 3 zile nu eram să plătim 5.000 de lei, adică 1000 de euro, cel mai mare preț din bursa de energie românească, a fost record de preț. Poate pare paradoxal, dar cărbunele ieftinește energia, nu o scumpește, e acel preț marginal, pe care puțini oameni îl înțeleg. E un fel de capac pe oala fierbinte a prețurilor. (…) Ni se spune că energia pe cărbune este scumpă și nouă ne trebuie energie curată și ieftină. L-am dus pe un ministru cu liftul pe coșul de fum și i-am dat o cafea chiar sub coș. Un ministru care tot așa, voia să ne închidă și i-am arătat, iată e aer curat, ce fel de poluare, despre ce vorbiți? Avem denoxare, avem șlam dens, toate condițiile impuse de Uniunea Europeană. De ce ne opresc? Pentru că acum consumul este 6.500 MW, din care importăm 1.500, și peste o oră o să importăm 2.000. Știți de unde? Din Serbia, din Ucraina, din Polonia, din Turcia, de acolo vine energia asta. Aproape toată are component de peste 30% cărbune. Guvernul României nu face decât să subvenționeze exploatările pe cărbune din țările non-UE, închizând capacitățile noastre”, a spus Laurențiu Ciurel, la acțiunea AUR de la Turceni.

Fostul manager al CEO a mai spus că prețul energiei, în zece ani, a crescut de zece ori, crescând invers proporțional cu scăderea ponderii cărbunelui în sistemul energetic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here