Proiectul privind pensionarea minerilor, votat negativ în urmă cu trei săptămâni, a fost REINTRODUS în dezbatere, azi, la Comisia de Muncă, deși nu se afla pe ordinea de zi. Inițiativa parlamentarilor PSD a fost modificată, din proiect fiind eliminate, la solicitarea deputatului PNL, Dan Vâlceanu, articole considerate nelegale și a fost majorată anexa, de 30, la 35 de ani.
Proiectul de lege privind pensionarea mai devreme a minerilor a fost REPUSĂ, azi, în dezbaterea Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, unde, în data de 11 septembrie, a fost votată și a primit aviz negativ, lucru demonstrat de extrasul ședinței, în care scrie, negru pe alb, că în urma dezbaterii, proiectul a fost respins, cu majoritate de voturi, singurul împotriva respingerii fiind votul deputatului PNL, Dan Vâlceanu (vezi foto).
După respectiva ședință de comisie, la care nu a participat niciunul dintre cei trei inițiatori PSD, respectiv Mihai Weber, Florin Cârciumaru și Scarlat Iriza, declarațiile acestora au fost contradictorii. În timp ce Weber susținea public, că proiectul nu a intrat în ședință și că a vorbit chiar cu președintele comisiei, Cârciumaru îl apostrofa, tot în presă, pe deputatul opoziției, că nu i-a anunțat de faptul că inițiativa lor va fi supusă la vot, în condițiile în care toți cei trei inițiatori au fost înștiințați oficial, de reprezentanții parlamentului.
Weber: „Mie nu mi-a plăcut niciodată să fac afirmații fără acoperire„
Liderii PSD, prinși cu minciuna după votul nefavorabil din luna septembrie, au profitat de ocazie, azi, pentru a încerca să manipuleze. Pe paginile de socializare au anunțat că proiectul a fost avizat pozitiv, inducând ideea că ar fi prima dată când este supus la vot.
În realitate, proiectul nu s-a aflat pe ordinea de zi ședinței de azi (vezi foto), ci a fost introdus suplimentar. „Astăzi, în Comisia de Muncă a Camerei deputaților, a fost avizată pozitiv propunerea legislativă făcută de parlamentarii PSD de Gorj, privind reducerea vârstei de pensionare. Încă o dată, gorjenii pot trage singuri concluziile legate de minciunile pe care reprezentanții PNL din Gorj le-au lansat în spațiul public, în ultimele săptămâni. Mie nu mi-a plăcut niciodată să fac afirmații fără acoperire, motiv pentru care am să atașez un print-screen cu postarea domnului deputat Vâlceanu, maestrul minciunilor și dezinformărilor din județul Gorj”, a scris liderul PSD, Mihai Weber.
Vâlceanu: „Astăzi, a fost reintrodus proiectul PSD și modificat”
Deputatul opoziției, singur și de data aceasta în sală, pentru a susține proiectul, cu care PSD-iștii au încercat să-i ademenească în campanie pe mineri, spune că inițiativa a fost repusă în discuție, dar modificată față de forma inițială. „Proiectele au fost respinse în ședința din 11 septembrie și am și postat sinteza discuțiilor. Urmare a presiunii publice pe care am făcut-o, cei din Comisia de Muncă au amânat publicarea rapoartelor, pe ambele proiecte. Astăzi, a fost reintrodus proiectul PSD, în cadrul ședinței, iar pentru proiectul meu, a fost publicat raportul de respingere. Am modificat în proiect acele aspecte nelegale, de care am spus că pot fi corectate în comisie, astfel încât să poată fi aplicat. Am procedat la această corectare și proiectul a fost revotat și a primit, în noua formă, nu în forma propusă de inițiatori, ci în forma amendată de comisie, un raport de adoptare. Practic, în momentul de față, avem de-a face cu un proiect, acela propus de PSD, care nu mai arată în modul propus de inițiatori, care era clar că nu se pricep deloc în domeniul ăsta, ci este un proiect corectat conform lucrurilor pe care eu le-am spus”, a declarat Dan Vâlceanu.
Deputatul PNL a cerut comisiei să schimbe anumite articole din proiectul depus de parlamentarii PSD și să elimine anumite aspecte, considerate neconstituționale. Într-o înregistrare din ședința Comisiei de Muncă, de azi, se aude clar că proiectul este repus în discuție și scoase unele articole, iar altele, modificate. „Eu vreau să vă spun că mă bucur că ați revenit asupra ei, e o lege care, într-adevăr, așa cum spuneați și dv, mă interesează. Ceea ce vreau să discutăm este că sunt câteva lucruri care trebuie corectate, pentru că altfel, nu se poate aplica”, așa și-a început Vâlceanu intervenția, în ședință.
Discuțiile din Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, de azi, le puteți urmări mai jos